Massa fans wacht Laura op na vierde plaats op het Junior Eurovisie Songfestival

Onthaald als een superster

Onthaald als een superster

Foto: Gary Breyssem

BERLAAR - Alsof ze wél had gewonnen. Zo werd Laura Omloop (10) uit Berlaar gisteren ontvangen op de luchthaven van Zaventem. Na een thriller werd ze zaterdagavond vierde op het Junior Eurovisie Songfestival in Kiev. Een tapdansende jongen uit Nederland was net iets populairder dan een jodelend meisje uit België. Jan CLAEYS en Jan RUYSBERGH

De aankomst in Zaventem was het sluitstuk van een fantastische week voor Laura. Tientallen klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes wachtten haar op in de vertrekhal. Laura –met ‘A Star is Born' op haar T-shirt– werd onder politiebegeleiding naar haar fans gebracht. Waarna ze werd overladen met kaartjes, badeendjes (die spaart ze!) en andere cadeautjes. En vooral: veel kussen en knuffels. Al jaren wacht ons land op een goed resultaat op een Songfestival, of dat nu voor volwassenen of voor kinderen is. En eindelijk is het gelukt. Vlaanderen heeft Laura in het hart gesloten.

Haar hele avontuur was al spannend voor het begon. Even dacht de Oekraïense overheid eraan om het hele festival af te gelasten wegens de Mexicaanse griep. Maar gelukkig kon de liedjeswedstrijd toch doorgaan. Wat op het volwassen songfestival al jaren niet meer kon, lukte zaterdagavond wél op het zevende Junior Eurovisie Songfestival in Kiev in Oekraïne: België en Nederland namen vanaf het begin van de puntenverdeling de leiding en speelden voortdurend haasje-over. Halverwege de puntentelling lag Laura zowaar op kop.

Even zag het er naar uit dat we na een Belgische president voor Europa deze week ook nog een Belgische winnares van het Junior Songfestival zouden krijgen. Jammer genoeg kwamen Armenië en Rusland op het einde nog sterk opzetten.

Ze eindigden ex aequo op de tweede plaats na de Nederlandse Ralf Mackenbach, die zijn zelfgeschreven nummer Click clack van een leuke tapdansact voorzien had. Laura belandde dus net buiten de top drie. Daarmee behaalde ze het beste Belgische resultaat ooit op het Junior Songfestival. Xink eindigde in 2003 op een zesde plaats.

De Oekraïners hadden trouwens hun best gedaan om er een flitsende show van te maken. De kandidaten waren zoals gewoonlijk weer heel verschillend. Van aandoenlijk over oubollig, hip, grappig, irritant en charmant tot dikwijls hyperkinetisch. Maar je moet al een kniesoor zijn om die kinderen die zo vol overgave hun ding staan te doen op dat grote podium, hun three minutes of fame niet te gunnen.

Bij Laura Omloop uit Berlaar zal het allicht niet bij die drie minuutjes blijven. Hoewel ze met haar tien jaar de jongste van alle deelnemers was, was dat absoluut niet aan Laura's prestatie te merken. Doodkalm en professioneel zong en jodelde ze haar nummer Zo verliefd, terwijl er wereldwijd toch enkele tientallen miljoenen mensen naar haar zaten te kijken.

Het heeft dus maar een haartje gescheeld, maar Laura liet het niet aan haar hart komen. ‘Ik vond het heel leuk. Ik ben echt héél, héél blij', reageerde ze meteen na de live-uitzending. ‘Ik was supertevreden omdat mijn optreden heel vlot verlopen was, en tijdens de puntentelling zat ik eigenlijk niet aan de overwinning te denken. Het werd plots wel heel spannend, maar voor mij mocht echt iedereen winnen.'

‘Dat het Ralf van Nederland geworden is, vind ik super. Van alle kandidaten had ik met hem deze week het meeste contact, omdat wij dezelfde taal spreken. Ik ben hem meteen gaan feliciteren en hij bedankte België voor de twaalf punten die we hem gegeven hebben.' En weg was ze, om lekker te gaan meefeesten met alle andere kandidaten.

Het werd een mooie afsluiter van een fantastische week in Kiev. ‘Ik heb me hier super geamuseerd', aldus Laura. ‘Maar ik ben toch ook blij dat ik weer naar huis mag. Ik heb mijn familie en mijn klasgenoten zoveel te vertellen!'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees