Jan Menten van De Mijlpaal

'Beloond na negen jaar'

'Beloond na negen jaar'

Jan Menten is vastbesloten om zijn ster te verdedigen. rs Foto: © Rudi Smeets

TONGEREN - Jan Menten en zijn vrouw An reageerden uitermate tevreden op hun eerste Michelinster. 'Dit is waar we negen jaar hard voor gewerkt hebben', zeggen ze.

'Dit zijn onze belangrijkste sterren', lacht An Penxten als Justin (5) en Mathieu (7) van school komen. Haar twee zoontjes zijn op de hoogte van het goede nieuws dat hun ouders 's ochtends kregen. 'En gaan we nu bubbeltjes drinken, mama?' vraagt de oudste.

'Familiaal geluk blijft natuurlijk het allerbelangrijkste in het leven, maar deze ochtend moest ik toch wel even bekomen toen ik dat telefoontje kreeg', zegt Jan Menten. 'Ik besefte het pas echt toen ik een paar berichtjes met felicitaties ontving en collega's als Bert Meewis en Luc Bellings me belden om me proficiat te wensen. Die eerste ster komt voor mij als een verrassing. Enkele jaren geleden hield ik er meer rekening mee dan nu.'

Comme chez Soi

In 2002 opende de 38-jarige Tongenaar zijn zaak in de vroegere banketbakkerij van zijn ouders. Omdat in 1817 in de onmiddellijke buurt een Romeinse wegwijzer werd opgegraven, was de naam voor het restaurant snel gevonden. Menten deed ervaring op bij de Franse driesterrenchef Bernard Loiseau en in het Brusselse eethuis Comme chez Soi, dat toen nog drie sterren had.

'Bij Pierre Wynants werd de discipline erin gedrild', zegt Menten. 'Het was een harde leerschool, maar achteraf bekeken heeft die opleiding me wel deugd gedaan. Ik ben nooit meegegaan in de moleculaire keuken van elBulli, al moet ik wel zeggen dat ik bepaalde moderne technieken heb geïntegreerd in mijn keuken.'

'Garen op lage temperatuur, bijvoorbeeld. Daar wordt een stuk vis of vlees beter van. Ik ga nu zeker niets veranderen aan mijn manier van koken. Ik ga wel mijn ster verdedigen, samen met mijn vrouw. Zij heeft een heel groot aandeel in dit succes.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio