Noordertuin is thuishaven van bekende strips

Nieuwe fietsroute zet stripfiguren in schijnwerper

Tekenaar Luc Cromheecke en schepen van toerisme Luc Janssens (Open VLD) Foto: Nicole Verstrepen

BRASSCHAAT/KAPELLEN/SCHOTEN - Zes gemeenten ten noorden van Antwerpen werken momenteel samen aan een Stripfietsroute. Die zal in de loop van2013 ingehuldigd worden en de fietsers door de thuishavens van verschillende bekende stripfiguren leiden.

De geestelijke vader van de Striproute is Jan Francken, grote bezieler van Suske & Wiske als ambassadeurs van de heidegemeente. Striptekenaar Willy Vandersteen bracht namelijk een groot deel van zijn leven door in Kalmthout. 'In2013 zal het honderd jaar geleden zijn dat Willy Vandersteen geboren werd. Omdat niet alleen Kalmthout een stripverleden heeft, wilde ik de de viering opentrekken naar de ons omliggende gemeenten. Het kruim van onze Vlaamse striptekenaars woont in deze regio', vertelt hij.

Concreet zal de Striproute door de zes gemeenten van de Noordertuin van Antwerpen leiden. Dat is een toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Zoersel en Wuustwezel. De bedoeling is om de fietsers langs mooie plekjes te laten fietsen die verwijzen naar stripfiguren. De burgemeesters en/of schepenen van Toerisme en destriptekenaars verzamelden dinsdag in Zoersel om het startschot van de samenwerking te geven. Daarbij kreeg elke gemeente een verwelkomingsbord van 'haar' stripfiguur overhandigd. 'Dat bord krijgt alvast een opvallende plaats in onze gemeente. Voor de route zelf plannen we een rustplaats ter hoogte van de Sint-Lievenskapel die draait rond ons stripfiguurtje Plunk, en het seingebouw van de Spoorwegen aan de Korte Franselei krijgt een stripmuur', stelt Kapels schepen van Toerisme Luc Janssens (Open VLD). 'Wij promoten Kari Lente van wijlen de Brasschaatse striptekenaar Bob Mau en laten de fietsers langs zijn woning en het bronzen beeld van Kari Lente rijden', vertelt Brasschaats schepen van Toerisme Berre Van Deuren (CD&V). 'Natuurlijk rijden ze in Schoten voorbij de Riddershoeve en langs ons kasteel. Beide gebouwen speelden een rol in de strips van de Rode Ridder. In de wijk Deuzeld komt een standbeeld rond de Kiekeboes. Merho woonde daar in het begin van zijn carrière', vertelt de Schotense burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio