Jubilerend restaurant dankt met 500 cheques van 20 euro

Paddenhouck krijgt heel wat BV's over de vloer

EVERGEM - Restaurant Paddenhouck aan de Holstraat bestaat 20 jaar. Dat vieren chef-kok Marnik Cuyt (48) en zijn vrouw Tania Bonamie (43) op een originele manier. Ze schenken hun klanten vijfhonderd cheques van elk 20 euro. Ivan Vanhove

‘Als we voor onze klanten een receptie of feestje organiseren, riskeren we iemand te vergeten. Dat willen we vermijden. De mensen die bij ons over de vloer komen, danken we liever met een cheque van 20 euro. Dat is een fikse korting die ons 10.000 euro kost voor de vijfhonderd cheques', cijfert Cuyt ons voor.

‘De waardebonnen kunnen tot eind 2011 worden ingewisseld bij een volgend restaurantbezoek. Met een persoonlijke attentie willen we trouwe en nieuwe klanten een goed gevoel geven. Stadsrestaurants leven met toevallige voorbijgangers en hebben een wisselend klantenbestand. Op het platteland moeten we ons meer naar dezelfde mensen richten', ondervindt Cuyt.

Zijn waardebonnen zijn niet nieuw. Bij het tienjarig bestaan van Paddenhouck schonk hij cheques van 10 euro. ‘De vaste klanten herinneren zich dat en keken uit naar het 20-jarig bestaan van ons restaurant. Wat we over tien jaar doen, weet ik nog niet. Wegens de hoge kostprijs moeten we misschien een andere formule zoeken om onze klanten te danken', zegt Marnik.

Oude hoeve

Op de plaats van een oude hoeve bouwde vader Cuyt in 1972 een horecazaak. Die werd tot 1991 verhuurd aan negen verschillende uitbaters. ‘Koken was een hobby van mijn vader. Ik was met dezelfde microbe besmet, maar ik wilde er mijn beroep van maken. In 1982 studeerde ik met klasgenoot Piet Huysentruyt af aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Meteen in Ertvelde aan de slag gaan, zag ik niet zitten. Het alledaagse voorschotelen wou ik niet. Ik droomde ervan om hoog genoteerd te staan in culinaire gidsen. Om nog bij te leren, trok ik tien jaar de wereld rond om in gerenommeerde restaurants de topgastronomie te leren kennen. Ik werkte met onder meer Peter Goossens in Parijs, maar ook in vermaarde restaurants in onder meer Wenen en Seoel stak ik veel op. In het Do&Co Haas-Haus van ex-autoracer Niki Lauda was ik als 28-jarige chef van een brigade met vijftien lokale koks', zegt Cuyt niet zonder trots.

Na tien jaar dag en nacht werken keerde hij terug naar Ertvelde. ‘In september 1991 van nul herbeginnen, was een moeilijke beslissing. Het werd echter een meevaller. Eerst werkte ik anderhalf jaar met twee koks en een zaalmeisje, maar dat was financieel te zwaar. Mijn vrouw, die schoonheidsspecialiste was, werd met een spoedcursus klaargestoomd voor het restaurant. Ruim 18 jaar runnen we samen onze zaak. Elk doet zijn ding. Intussen zijn we perfect op elkaar ingespeeld', bevestigt de inventieve kok.

Hij blijft streven naar de hoogste kwaliteit. Zijn gerechten zijn origineel, fijn en toch copieus en de smaken zijn puur. ‘Voor een bak frieten met een hap vlees moet je niet bij ons zijn. Sterren in culinaire gidsen leverden mijn kookkunsten me nog niet op. Dat is ook niet nodig. Voor Tania en mij zijn, naast de lekkere gerechten, gezelligheid en gastvrijheid belangrijk. We willen iedereen op zijn gemak stellen. Ook dat heeft succes. Naast onze gewone klanten smaken ook heel wat BV's ons lekker aanbod.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio