Primeur voor woonzorgcentra Sociaal Huis

Robot stelt dosis geneesmiddelen samen

Robot stelt dosis geneesmiddelen samen

Apotheker Steven Meulemeester en Myrna Goblet tonen de zakjes met pillen. Dokter Declercq, Griet Boedt, Francky De Block en dokter Langenaekens zien dat het goed is. efo Foto: © Edwin Fontaine

OOSTENDE - De eerste resultaten van de nieuwe aanpak voor verdeling van geneesmiddelen in de woonzorgcentra van het Sociaal Huis zijn bijzonder positief. Artsen geven hun goedkeuring aan het nieuwe systeem.

'Tot voor kort werd de dosis geneesmiddelen voor de meer dan 300bewoners van de woonzorgcentra dagelijks manueel samengesteld door een verpleegkundige. Dat was een heel intensief werk op elk van de veertien afdelingen', zegt hoofdverpleegkundige Myrna Goblet.

Na een prijsvraag besliste het Sociaal Huis om samen te werken met Farmazorg, een samenwerkingsverband van apothekers waartoe ook de Oostendse apotheker Steven Meulemeester behoort. Zij maken gebruik van een robot voor samenstelling van de porties. 'Het nieuwe systeem bestaat er in dat een robot de samenstelling doet per patiënt en de geneesmiddelen verpakt in zakjes per slikmoment. Op elk zakje staat ook de naam van de patiënt en de inhoud', zegt de Oostendse apotheker.

Geen fouten meer

Een controle per computer van het aantal geneesmiddelen en het nemen van een scan van elke verpakking sluit fouten helemaal uit en maakt controle achteraf mogelijk. De tijdsbesparing voor het personeel zorgt ervoor dat ze extra aandacht kunnen geven aan de bewoners, maar het grote voordeel is dat het systeem van Farmazorg ook een doorlichting mogelijk maakt van geneesmiddelen.

Heel snel

'Per bewoner wordt het jaarlijks gebruik doorgelicht met het oog op verstrekking van goedkopere generische geneesmiddelen en om een optimale combinatie te bekomen. Men wijst ons op eventuele alternatieven en op tegenstrijdig werkende geneesmiddelen', zegt directeur Griet Boedt.

Ook de coördinerende artsen van de woonzorgcentra Lacourt en De Boarebreker zijn lovend. 'Het blijven uiteraard de huisartsen die de geneesmiddelen voorschrijven, maar het systeem kan wel verduidelijkende informatie geven', zegt dokter Frank Declercq van De Boarebreker. 'Wijzigingen worden trouwens pas uitgevoerd na overleg met de eigen huisarts van de bewoners. Het robotsysteem geldt voor 80procent van de geneesmiddelen maar siroop, druppels of andere dringende medicatie wordt nog toegediend door de verpleegkundigen.'

Ook dokter Raf Langenaekens van Lacourt is positief. 'We merken dat het systeem ook heel snel inspeelt op de noden. Toen een bewoner onlangs heel specifieke medicatie nodig had, was het binnen de twee uur ter plaatse.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio