Bierliefhebbers klaar voor topweekend

© © De Saedeleer Yvan

De Lambiekstoempers, de bierproeversvereniging uit de Zennevallei, organiseert voor de twaalfde keer een bierweekend in De Meent in Alsemberg. Op 27 en 28augustus schenken ze de glaasjes vol om meer dan honderd biersoorten te ontdekken.

Ingrid Depraetere

Het bierweekend van de Lambiekstoempers staat met stip aangeduid in de agenda van menig bierliefhebber. De jongste jaren vinden ook steeds meer buitenlanders de weg naar De Meent.

'Het is een van de weinige bierfestivals in Vlaanderen waar je meer dan honderd verschillende bieren kan proeven, waaronder steeds een groot aantal lambiekbieren', zegt voorzitter Johan Madalijns. 'Naast de lambiekbieren hebben we ook dit jaar voor heel wat speciaal bier gezorgd en uiteraard mag ook de Duvel Tripel Hop niet ontbreken. Dankzij een weddenschap met de Lambiekstoempers heeft men er nog een brouwsel van gemaakt.'

Gouden Band

Een van de juweeltjes die dit jaar te proeven vallen, is een serie van de Gouden Band van verschillende jaargangen van brouwerij Liefmans. Die bieren zijn nog heel uitzonderlijk te drinken.

'Voorts hebben we ook Brussels Calling, een eenmalig brouwsel van Brasserie de la Senne, Wit Goud of witloofbier en Toetëler, van een nieuwe Hasseltse brouwerij, het Sint-Rochus, een eenmalig brouwsel van brouwerij De Herberg uit Halle en zo meer. Op algemene aanvraag maken we ook nog eens zelf ons Lambooske, een mengeling van lambiek met frambozen', zegt Madalijns.

Speciaal in de kijker dit jaar staat de bierstijl Saison. 'Het gaat om een minder bekende bierstijl uit Henegouwen. Het is het bier dat vroeger door de landbouwers in deze regio werd gebrouwen tijdens de winter om in de zomer mee te nemen op het veld. Het is een van de meest bedreigde biersoorten in België.'

De toegang tot het bierweekend is gratis. Men betaalt alleen de prijs van een proeversglaasje. 'Het is zeker niet de bedoeling om op ons streekbierweekend grote hoeveelheden te verzetten. De nadruk ligt echt wel op proeven en op het ontdekken van nieuwe bieren', zegt Madalijns. 'Ook wij zelf ontdekken er vaak nog nieuwe smaken. Mensen die willen komen degusteren, doen er goed aan licht te beginnen en verder op hun gevoel af te gaan.'

Het bierweekend van de Lambiekstoempers is gepland op zaterdag 27augustus van 14uur tot middernacht en op zondag 28augustus van 14 tot 20uur in cultuurcentrum De Meent in Alsemberg. Wie wil, kan een bezoek aan het bierweekend ook combineren met een bezoek aan het bezoekerscentrum De Lambiek naast De Meent.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio