Uitgeweken Perkenaar charmeert stripwereld

Simon Spruyt wint StripVos2011

Simon Spruyt wint StripVos2011

Simon Spruyt maakt naam in de stripwereld. kms Foto: © Kms

STEENOKKERZEEL / MECHELEN - Striptekenaar Simon Spruyt, afkomstig uit Perk, won de StripVos2011. Dat is de prijs voor het beste Nederlandstalige album, uitgereikt door de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS.

De liefde voor het tekenen dreef Simon al snel de stripwereld in. 'Na de klassieke opleiding volgde ik de richting Grafische Vormgeving in Sint-Lukas. En nog voor ik was afgestudeerd, werkte ik al aan een eerste uitgave samen met Frits Van den Heuvel, een andere Belgische striptekenaar', begint Simon Spruyt zijn verhaal.

'Een poos werkte ik nog als nachtreceptionist in een Leuvens hotel. Maar gezien het succes van mijn strips, besloot ik mij daar zes jaar geleden op zelfstandige basis voltijds mee bezig te houden. Nu ben ik al een paar boeken verder en teken ik ook wel eens een cartoon in kranten en tijdschriften.'

'Ik begon met kinderstrips', herinnert Simon zich. 'Iedere stripliefhebber kent ondertussen wel De Bamburgers. Nadien werkte ik aan Furox, een historische fantasiereeks. SGF, het winnende album, is een pseudo-autobiografie van mezelf als auteur. Ik speel er het rolletje van meedogenloos crapuul die de hele kunstwereld naar zijn hand zet. Het is allemaal een beetje over de top. Beschouw het maar als een maatschappijkritisch manifest met veel referenties naar het echte leven. Dit boek is in feite een verzameling strip die ik tekende in opdracht van Focus Knack.'

Een jury van gerenommeerde striptekenaars verkoos SGF als het beste werk.

'SGF leek op het eerste zicht de minst toegankelijke strip uit het voorgelegde rijtje te zijn en vergt enige inspanning van de lezer. Maar wie over de drempel stapt, wordt daarvoor rijkelijk beloond', zegt Simon.

'Hij bewijst zijn stevige grip op het métier door meerdere teken- en vertelstijlen naadloos met elkaar te mengen. Zo zijn de personages de ene keer getekend als van vlees en bloed, de andere keer lijken ze eerder iconen. Door die mengeling ontstaan fijne explosies, zowel grafisch als inhoudelijk', aldus de jury in haar motivatie.

Toekomst

Nog nagenietend van de eer, is Simon al bezig aan zijn volgende uitgave. 'Die belooft weer helemaal anders te worden. Het verhaal speelt zich af in het Pruisen van de twintigste eeuw. Een fictief verhaal dat terugkeert in de geschiedenis. Ik verwacht dat het zeker einde volgend jaar klaar is', verklapt Simon Struyf.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio