Goedkoper naar de tandarts

Goedkoper naar de tandarts

anel

De tarieven voor tandartsconsultaties veranderen vanaf morgen. Nieuwe technieken worden terugbetaald en ook de regeling omtrent het trekken van tanden wijzigt in het voordeel van de patiënt.

Als er bij jonge patiëntjes een tand moet getrokken worden, dan betalen de mutualiteiten de kosten voortaan volledig terug tot 15 jaar in plaats van tot 12jaar. Ook personen met een handicap die niet zelf kunnen instaan voor hun mondhygiëne en 66-plussers, kunnen nu zonder extra kosten een tand laten weghalen. Wanneer een extractie om medische redenen noodzakelijk wordt geacht - bijvoorbeeld in de nasleep van chemotherapie - krijgt ook de tussengroep van 16 tot 65 jaar de ingreep terugbetaald.

Bij de nieuwe tarifering wordt rekening gehouden met de nieuwste tandtechnieken. De gekende kleeftechniek bij het vullen van een tand kost 10 euro meer bij de behandeling, maar de patiënt krijgt daarvan 7,5 euro terug. Nog nieuw: wie met acute tandpijn in het weekend naar de tandarts van wacht moet, zal niet meer de volle pot moeten betalen. Een bezoek aan de tandarts van wacht kost vanaf nu 75 euro, waarvan de ziekfondsen 66 euro betalen.

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen toont zich tevreden over de nieuwe maatregelen. 'De patiënt vaart er wel bij', aldus woordvoerder Stefaan Hanson. 'We hopen wel dat in de toekomst de leeftijden nog meer gelijkgesteld worden.' (hwd)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees