Judocus Hondius op postzegel met Mercator

DENTERGEM - Bpost heeft in zijn postzegelprogramma de speciale kunstzegels voor 2012 gepresenteerd. Daarbij zit een exemplaar waarop Mercator samen met Judocus Hondius ofte Joost d'Hondt wordt afgebeeld.

Deze laatste werd in 1563 geboren in Wakken. In Gent bracht hij zijn jeugd door, maar hij moet er vluchten naar Londen voor de Spaanse Inquisitie. Later verhuisde hij naar Amsterdam en noemde zijn huis 'In de Wackere Hondt', verwijzend naar zijn geboortedorp en familienaam.

Net zoals Mercator was Hondius cartograaf. Beide Vlamingen tekenden de Middeleeuwse ontdekkingen uit op kaart en waren van wereldwijd belang in dit vakgebied. De link tussen de twee ontstond toen Hondius rond 1604 de gegraveerde koperplaten uit het nalatenschap van Mercator, die stierf in 1594, opkocht. Hij vulde ze aan met 36 nieuwe kaarten en gaf twee jaar later met succes de Mercator-Hondius Atlas uit.

De postzegel komt er niet toevallig in 2012. Dan is het immers 500 jaar geleden dat Mercator geboren werd. Hondius stierf precies 100 jaar later, op 48-jarige leeftijd. Trots op deze wetenschapper van weleer werd bij bpost een verzoek ingediend door de plaatselijke heemkundige kring in samenwerking met het gemeentebestuur, om een postzegel omtrent deze figuur te ontwerpen. Wellicht zal hij, na de uitgifte op 12 maart 2012, in Wakken te koop worden aangeboden via een mobiel postkantoor. Dat postkantoor zal worden opgesteld in het Cultureel Centrum Hondius.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio