Niet dragen van gordel heeft schade niet vergroot

Alleen hardrijder schuldig aan ongeval met doden

Alleen hardrijder schuldig aan ongeval met doden

De VW Golf werd achteraan aangereden, botste tegen een gevel en kwam tegen de middenberm tot stilstand.lvh

GEEL/WESTERLO/LOMMEL - Hardrijder Jan M. (32) uit Westerlo is volledig verantwoordelijk voor een zwaar ongeval in Geel waarbij twee jonge mensen het leven verloren. De rechter veegde zijn argument van de tafel dat een slachtoffer medeverantwoordelijk was omdat hij geen gordel droeg.

Wat op 1 mei 2005 een fijne voettocht naar Scherpenheuvel moest worden voor drie leden van de familie Peeters uit Geel en Lommel, draaide uit op een tragedie. Op de Antwerpseweg werd hun Volkswagen Golf aangereden door Jan M. De man reed meer dan 130 kilometer per uur waar 70 is toegelaten.

De ravage was enorm. De Volkswagen Golf botste tegen de gevel van een vroegere winkel. De wagen van de snelheidsduivel kwam pas zeventig meter na de Golf tot stilstand. In de aangereden auto zat onder meer Kim Peeters (24) uit Geel. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na aankomst overleed. Zijn vader Marc raakte zwaargewond.

Neef Kevin Peeters uit Lommel, 26 jaar op het ogenblik van de feiten, belandde in een coma. Hij overleed twee jaar later, op 16 mei 2007, aan de gevolgen van het ongeval. Een deskundige stelde vast dat de jongeman zijn gordel niet had gedragen. De politierechter legde in september de verantwoordelijkheid integraal bij Jan M. De man ging in beroep.

Hersenstamletsel

Jan M. meende dat het slachtoffer mee verantwoordelijk was. 'Had hij zijn gordel gedragen, dan waren de letsels minder erg geweest', zei zijn advocaat. 'Ik vraag daarom om een verdeelsleutel toe te passen, waarbij 60 procent is veroorzaakt door het niet dragen van de gordel en 40 procent door het ongeval.'

De rechter veegde dat argument van de tafel. 'Een geneesheer getuigde dat het slachtoffer mogelijk alleen door het hersenstamletsel, opgelopen bij de aanrijding langs achter, in een coma was beland. Het oorzakelijk verband tussen het ongeval en het overlijden is niet onderbroken.'

De moeder en familie van Kevin Peeters krijgen een schadevergoeding van bijna 75.000 euro. Aan de Christelijke Mutualiteiten moet de roekeloze bestuurder 122.281 euro betalen.

De procedure heeft de nabestaanden getekend. 'Twee jaar lang heeft de moeder haar zoon, die al die tijd in coma was, elke dag bezocht. Zeven jaar na de feiten is er eindelijk een uitspraak', zegt meester Leo Hermans. 'De moeder is er altijd van overtuigd geweest dat Kevin wel de gordel droeg, maar dat die door de klap is losgeschoten. In het ziekenhuis waren op zijn borstkas striemen aangetroffen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio