Eindwerk van laatstejaars elektromechanica en biochemie

Studenten knutselen minibrouwerij in elkaar

Studenten knutselen minibrouwerij in elkaar

De vijf studenten stelden met trots hun mobiele brouwerij voor. V.l.n.r: Hanne Hulselmans, Karen Theuns, Laurens Roevens, Nikolaas Van den Wyngaert, Inne Helskens en projectbegeleider Marc Wijnants.nnh Foto: © Naets Nicolas

HOBOKEN - Vijf studenten van de Karel de Grote-hogeschool stelden gisteren met trots hun eindwerk voor. Een jaar lang sleutelden ze aan een minibrouwerij. Het toestel per keer zo'n 85liter bier maken.

Het was projectleider Marc Wijnants die het initiatief nam voor het maken van de minibrouwerij. 'Al 15jaar lang moeten de laatstejaarsstudenten voor het vak voedingsmiddelentechnologie zelf bier brouwen', zegt Wijnants. 'Omdat dat tot nu toe met grote pannen en potten gebeurde en het zeer moeilijk werken was om een niet altijd even goed eindresultaat te bereiken, kwam ik op het idee om twee richtingen - elektromechanica en biochemie - te laten samenwerken om die brouwerij te maken.'

Karen Theuns (22), Laurens Roevens (20), Inne Helskens (22), Hanne Hulselmans (23) en Nikolaas Van den Wyngaert (22) waren de vijf studenten die de uitdaging durfden aan te gaan. Bij het begin van het academiejaar zijn ze met de voorbereidingen gestart. Gisteren mochten de studenten hun eindwerk voorstellen aan familie, leerkrachten en sponsors.

63.000 euro

'We hebben eerst bedrijven bezocht om na te gaan hoe een brouwerij juist werkt', zegt Nikolaas. 'Dan zijn we naar sponsors beginnen zoeken. Zij hebben het volledige budget voor de brouwerij, toch zo'n 63.000euro, voor hun rekening genomen, zowel met geld als met materiaal.'

In maart konden de studenten beginnen met de opstelling en het ineen knutselen van de minibrouwerij. 'We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk zelf te doen', zegt Karen, 'maar sommige dingen, zoals het lassen van de leidingen, hebben we toch aan vakmannen overgelaten. Je bent tenslotte met voedingsmiddelen bezig en dan neem je best geen risico.'

Aangenamer werken

De studenten biochemie die de brouwerij zullen gebruiken, kunnen nu ook ondervinden hoe het in de industrie allemaal werkt. 'Daar zitten ze ook niet met grote potten te roeren en te smossen om een bier te brouwen', zegt Nikolaas. 'Het zal voor de toekomstige studenten al veel aangenamer werken zijn. En je kunt veel gemakkelijker bepalen hoe het bier ook moet smaken.'

Op het eerste bier van de minibrouwerij is het nog even wachten. 'We hebben er nog geen bier mee gemaakt maar dat zal binnenkort voor het eerst gebeuren', legt Nikolaas uit. Maar volgens projectcoördinator Marc Wijnants kunnen de studenten op hun beide oren slapen. 'Zij zijn uiteraard geslaagd voor hun eindwerk, met een score die niet elk jaar gegeven wordt.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio