Een lijst met veel jonge kandidaten, acht kandidaten met allochtone wortels en enkele politieke zwaargewichten

Open VLD stopt ambitie niet weg

Foto: © CREDIT: Julie Landrieu

GENT - Open VLD pakt voor de gemeenteraadsverkiezingen uit met jonge, maar ervaren mensen op kop van de lijst, doorgewinterde politici aan de staart, niet minder dan acht allochtonen en veel nieuwkomers. De ambitie is om in oktober opnieuw elf zetels en liefst één of twee zetels meer te halen. Behalve met het Vlaams Belang en de Belfortgroep wil Open VLD met iedereen praten.

Er zijn nog acht plaatsen op de lijst niet ingevuld. ‘Die zijn voor nog enkele echte Gentse gezichten', zegt lijsttrekker Mathias De Clercq.

Hij wordt gevolgd door schepen Sofie Bracke (2) en schepen Christophe Peeters (3). Stephanie D'Hose staat op de vierde plaats. Zij is voorzitter van de jong-Open VLD Gent, met 250 leden de grootste jongerenafdeling van Open VLD. Dan volgen fractieleider Sami Souguir (5), Sadik Mehmet Karanfil (6), Mania Van der Cam (7), directeur van KTA Mobi, gemeenteraadslid Carl De Decker (8) en Edmond Cocquyt junior (9).

Lijstduwer is ex-premier Guy Verhofstadt. Hij wordt voorafgegaan door Sas Van Rouveroij, fractieleider van Open VLD in het Vlaams parlement. Op 49 staat schepen Catharina Segers, op 48 toch nog OCMW-voorzitter Geert Versnick, die ook de provincieraadslijst trekt. Voor hem staat oud-schepen en gemeenteraadslid Frank Wijnakker.

De jongste is de 18-jarige Rémy Bonnaffé, zoon van Thierry Bonnaffé, bekend van The Nudes Gallery en de boekenmarkt op de Ajuinlei. De 20-jarige Camille Daman (15) is de dochter van partijvoorzitter Mick Daman. Op 12 staat Nicolas Vanden Eynden, kleinzoon van oud-schepen Noël Bouquet.

Kartel

Mathias De Clercq zegt dat de vele jongeren bewijzen dat de Open VLD aan de toekomst bouwt. Acht kandidaten met allochtone wortels ziet hij als een weerspiegeling van de Gentse samenleving. ‘Onze lijst bevat ook heel wat bestuurservaring en mensen van alle geledingen. De liberalen besturen al 30 jaar mee de stad, de financiën zijn gezond en er kwamen geen bijkomende belastingen. Gent is er sterk op vooruitgegaan en geëvolueerd naar een dynamische metropool.'

Open VLD wil een kordaat veiligheids- en overlastbeleid om de leefbaarheid in de wijken te garanderen. Daarnaast zegt de partij ‘ja aan het openbaar vervoer, ja aan de fiets en niet neen tegen de wagen.' Kwalitatieve, betaalbare woningen, aandacht voor onderwijs, kinderopvang en jonge gezinnen zijn andere speerpunten.

‘De standpunten die het kartel SP.A-Groen al innam, maken ons bezorgd. De liberalen zijn de erfgenamen van paars en de garantie voor een efficiënt, evenwichtig en ervaren bestuur', zegt De Clercq.

Christophe Peeters is 37 en al elf jaar schepen. Hij zegt dat de Open VLD geen avontuur, geen extremisme en geen zottigheden wil. ‘Reken maar dat we niet van plan zijn om een soort wandversiering te worden in een coalitie. Het zal om de inhoud gaan. Het worden lange onderhandelingen na de verkiezingen', stelt hij.

De Open VLD voert campagne met het beeld van de duim omhoog, een beetje zoals de Facebook-duim. Hun slogan is: ‘Gent is een stad van kunnen en willen, niet van moeten en niet mogen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio