GENT GEWOGEN

Met sluiting Caron eindigt een tijdperk

Met sluiting Caron eindigt een tijdperk

Foto: © Pol De Wilde

GENT - De jongste jaren gaat het vlug. Eerst verdween Herckenrath, acht jaar later stopten Bloch en Peeters en nu gooit Caron de handdoek in de ring. De gouden driehoek is niet meer. De laatste zelfstandige zaak in de Veldstraat is nu een apotheek.

Met het verdwijnen van Caron eindigt een tijdperk. Het is het einde van Franstalige zelfstandigen die mee het mooie weer maakten in de Veldstraat en de belendende straten. De families Bloch, Peeters, Caron, Hulpiau, Vermeiren zagen elkaar geregeld. 'Ze noemden ons les gros légumes', zei Evelyne Caron lachend. Ze begonnen meestal eind 19de eeuw een 'commerce', toen er nog lang geen sprake was van ketenwinkels en de Veldstraat financieel nog haalbaar was. Vandaag kost een vierkante meter winkeloppervlakte er 1.300 euro per jaar.

De Veldstraat onderging al veel wijzigingen. De tijd dat ze nog cinema's huisvestte, salons (Fritz), cafés en een Ancien Belgiek is al lang voorbij. Eerst kwamen de grote magazijnen, zoals de Innovation en de Grand Bazaar. Later, met de internationalisering, streken de Nederlanders, Fransen en Spanjaarden neer, maar vooral ook grote vastgoedgroepen.

De tijden veranderen en de Veldstraat verandert mee. Niettemin blijft ze nog een beetje een atypische winkelstraat. Anders dan de Brusselse Nieuwstraat, is ze intiemer. Ze is anders dan de Antwerpse Meir die veel breder en langer is. De Veldstraat is nauwelijks 400 meter lang en telt maar 65 handelszaken. Niet alleen heb je er twee prachtige hotels - d'hane-Steenhuyse en Vander Haeghen - die huisvesting bieden aan stadsdiensten, als je even boven de etalages kijkt zie je nog prachtige gevels en voel je dat je in een straat loopt waar de burgerij ooit woonde. Dat de stad bij bouwprojecten oplegt de bovenste verdiepingen weer bewoonbaar te maken, is een goede zaak. Caron heeft een opmerkelijke winkelpui en een warm interieur, dat in hout en glas is uitgewerkt en dateert van 1935. Als dat verdwijnt zijn de laatste getuigen van die glorierijke periode weg.

De aantrekkingskracht van de Veldstraat zal blijven. Ze lokt wekelijks 150.000 tot 170.000 bezoekers, omdat ze vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer en de enige centrumstraat is met zeer grote winkeloppervlaktes. Voor eigenzinnige zelfstandigen en trotse familiebedrijven moet je voortaan wel in andere Gentse straten zijn.

Journalist

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio