Baeten Vinopolis plaatst vijftig tapinstallaties in miljoenenstad

Limburgse wijnvaten veroveren China

Limburgse wijnvaten veroveren China

Jos Baeten en dochter Michèle geloven in het Chinese wijnproject.ppn Foto: © Phillip Pergens

MAASEIK - Baeten Vinopolis uit Maaseik startte een eigen bedrijf op in China. Ze gaan vijftig tapinstallaties voor wijn installeren in grote restaurants en leveren de gevulde wijnvaten.

Binnenkort kunnen Chinezen in vijftig verschillende eethuizen genieten van een heerlijk glas wijn, getapt uit Limburgse vaten. Dat hebben ze te danken aan het familiebedrijf Baeten Vinopolis in Maaseik. Zij zorgen voor de installaties en de gevulde wijnvaten die een plaats krijgen binnen de horeca van de miljoenenstad Whenzhou, op een uurtje vliegen van Shanghai. 'Als het aanslaat, en daar zijn we echt wel van overtuigd, richten we onze pijlen op die stad', zegt ondernemer Jos Baeten. Samen met opvolgers Raf en Michèle Baeten zijn ze van plan om hun plek op de Aziatische markt te verdienen.

De familie Baeten is een specialist wat betreft wijn op vaten. 'We werken met roestvrije stalen vaten zoals brouwerijen gebruiken. Bij de start beschouwden ze ons als gekken, want we groeiden op met het gedacht dat wijn in flessen moet zitten. Toch ontwikkelden een systeem en knowhow waardoor de wijn heel lekker smaakt en dankzij het innoverende systeem altijd in optimale omstandigheden kan geschonken worden.' En laat dat nu net de innovatieve Chinees overtuigen.

Baeten Vinopolis levert over heel België, maar ook Duitsland en vooral Nederland behoren tot het aanzienlijke klantenbestand. 'Het is via Nederlandse Chinezen dat we contact konden leggen. We reisden af naar Whenzou en stampten er een bedrijf uit de grond voor de distributie. We legden de nodige contacten en testten het systeem op twee plaatsen. Dat sloeg meteen aan. Nu gaan we door op dat elan.'

Wegwerpvaten

Vandaag gaat het over 10.000 liter wijn per maand. Dat moet op korte termijn verdubbelen. Een hele investering voor de firma die 25 personeelsleden telt. Voor het Verre Oosten geldt overigens een andere werkwijze. 'In Europa gebruiken we herbruikbare vaten, voor de markt in China schakelen we over op wegwerpvaten. Ook drinkt de Chinees ofwel een zeer goedkope tafelwijn ofwel een heel dure fles. De Franse rode wijnen gelden als standaard. Witte wijn drinken ze haast niet en als ze eentje drinken is die vaak te oud. Dat willen we nu veranderen en met het tapsysteem gaat dat perfect. Iedereen houdt van frisse witte wijn, of je nu Europeaan of Aziaat bent. Dus we gaan dit daar introduceren.'

En waar eindigt het verhaal voor Baeten Vinopolis? 'Geen idee. Wij verleggen onze grenzen eenmaal graag.'

www.baetenvinopolis.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio