154 banen staan op de tocht bij producent kernbrandstof

Nucleair bedrijf FBFC sluit in maart 2012

Kurt Haesen en Tim Sneyers:'Er is nu duidelijkheid.'mto Foto: © Tommy Maes

DESSEL - De directie van FBFC heeft dinsdag de sluiting van de vestiging in Dessel aangekondigd. In maart 2012 stopt de productie van nucleaire brandstofelementen. Tot 2015 is er nog een beperkte bezetting. 154 mensen verliezen hun job.

FBFC International (Franco-Belge de Fabrication du Combustible) is een filiaal van het Franse Areva en produceert nucleaire brandstofelementen voor kerncentrales. Dinsdag kondigde de directie op een bijzondere ondernemingsraad de sluiting aan van de Desselse vestiging. Volgens het bedrijf is de belangrijkste reden de dalende vraag naar nucleaire brandstof, onder meer naar aanleiding van de ramp in Fukushima . ‘FBFC heeft twee sites voor de productie van kernbrandstof. De vestiging in het Franse Romans die een capaciteit heeft van 1.400 ton en onze site in Dessel met een capaciteit van 500 ton. Momenteel is er maar een vraag van maximaal 1.000 ton per jaar. Bovendien kan de site Dessel niet zelf uraniumoxidepoeder produceren, een essentieel onderdeel van de brandstofelementen', zegt HR-manager Bie Imschoots.

FBFC kiest voor een gefaseerde sluiting. Tegen maart 2012 stopt de productie van brandstofelementen en componenten. De productie van MOX en de ontmanteling van de gebouwen blijft lopen tot 2015. Tot dan is er een beperkte bezetting van zo'n 30 werknemers.

Vorige week berichtte de Franse pers al over de sluiting van FBFC in Dessel, maar voor de 154 arbeiders en bedienden blijft de aangekondigde sluiting een zware slag. ‘De verslagenheid onder de mensen op de werkvloer is groot. Zeker omdat de sluiting sneller zal verlopen dan verwacht. Er zijn veel vragen waarom nu precies de vestiging in Dessel dichtmoet. De laatse jaren werd er nog winst gemaakt. Daarom heerst er wel frustratie onder de werknemers', zegt Mario Lenaerts van ACV Metea. Volgens Serge Seret van BBTK Kempen is de sluiting een gevolg van een herschuiving binnen FBFC enkele jaren terug. ‘Aanvankelijk produceerde FBFC Dessel meer dan één soort kernbrandstof, maar in 2005-2006 werd er overgeschakeld naar de productie van een enkel type. Veel werknemers hebben het gevoel dat de Belgische directie niet hard genoeg heeft gevochten voor deze vestiging', zegt Seret.

‘Al jaren waren er geruchten dat deze vestiging zou sluiten. We hadden niet verwacht dat het zo snel zal verlopen. We dachten dat het nog een drietal jaar zou duren, maar nu is het al over enkele maanden', reageren Jef Caeyers en Kris Luysterborg gelaten. ‘Het is natuurlijk geen goed nieuws. Aan de andere kant is er nu tenminste duidelijkheid', zeggen Kurt Haesen en Tim Sneyers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio