Wat verandert er op 1 februari?

Een nieuwe maand, nieuwe wetten en regels die ingaan. Een overzicht.

Treinkaartjes worden gemiddeld 2,29 procent duurder. Een Go Pass kost voortaan 46 euro, een Rail Pass in tweede klas 71 euro. De betaalparkings van de NMBS worden zo'n zeven procent duurder.

De tickets van De Lijn worden alleen duurder als u ze op de bus koopt. Een biljet voor één of twee zones kost daar nu 1,60 euro tegen 1,20 euro in voorverkoop; voor drie zones wordt dat 2,70 euro in plaats van 2 euro. Ook de abonnementen worden duurder.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB vraagt ook meer voor wie zijn ticket op de bus of tram koopt. Een Jumpticket voor één rit kost nu 2 euro, een tienrittenkaart 11 in plaats van 10,5 euro.

MIVB-agenten mogen nu zélf administratieve boetes uitschrijven voor lichtere overtredingen, zoals overlast. Tot nu toe konden ze enkel reizigers zonder vervoerbewijs een boete geven.

Wie een paspoort aanvraagt, krijgt een nieuw, beter beveiligd model. De pasfoto bijvoorbeeld wordt met vijf verschillende technieken aangebracht.

Ondernemingen met een jaaromzet lager dan 50 miljoen euro die een maandelijkse btw-aangifte doen, moeten dat voortaan elektronisch doen.

De Vlaamse kwaliteitsnormen voor woningen en kamers worden scherper. Daardoor kunnen huizen sneller onbewoonbaar of ongeschikt verklaard worden. Zelfstandige woningen zonder toilet zijn niet langer toegelaten.

Werklozen krijgen een hogere uitkering. Alle geïndexeerde uitkeringen stijgen met 2 procent, bepaalde categorieën krijgen meer.

Vanaf maandag 4 februari kosten postzegels voor normale brieven 0,54 euro in plaats van 0,52. (adr)Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees