Niet één, maar 365 dagen van netheid nodig

Niet één, maar 365 dagen van netheid nodig

De ploeg aan het Anneessensplein. rdb Foto: © rdb

BRUSSEL - De stad Brussel organiseerde zaterdag de vierde Dag van de Netheid. Doel daarvan is om de bewoners bewust te maken van de nood aan een propere stad. Toch weerklinkt er ook kritiek vanuit politieke hoek op de Dag van de Netheid.

Verspreid over Brussel werden er ambassades geplaatst op onder andere het Anneessensplein, Vossenplein, Sint-Katelijneplein of aan het Beursplein.

Daar konden inwoners terecht bij een stand voor informatie, tips en het binnenbrengen van gebruikte batterijen. Verschillende inwoners kwamen er ook formulieren invullen waar ze de belangrijkste overlast in hun wijk konden noteren. En ook Manneken Pis was van de partij. Hij werd voor de gelegenheid in zijn kostuum van straatveger gestoken.

Ondanks de harde inspanningen van de stad, komt er toch enige kritiek uit politieke hoek op de Dag van de Netheid. Groen en Ecolo steunen het initiatief wel, maar zijn toch kritisch voor het gevoerde beleid van de huidige legislatuur.

'Er is inderdaad de afgelopen jaren een verdienstelijke inspanning geleverd, maar de doelstelling van een propere stad is verre van bereikt', aldus Bart Dhondt en Michael François. 'Om het leven in de stad aangenaam te houden heeft Brussel niet één, maar 365 dagen van de netheid nodig per jaar.'

Ecolo en Groen stellen onder andere voor om het hele jaar door wijkcomités, handelaars en bewoners te stimuleren met initiatieven. Ze vragen ook een fusie van de schoonmaakploegen van de groene ruimten en de straatploegen. Ook willen ze investeren in gescheiden vuilnisbakken in scholen, parken en ontmoetingscentra.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio