Wielertoeristen komen (onderkoeld) aan in Moskou

Wielertoeristen komen (onderkoeld) aan in Moskou

De twintig fietsers, hier voor de start in Brugge, zijn na
3.000 kilometer veilig en wel aangekomen in Moskou. rso

BRUGGE - Amper twintig dagen na hun start in Brugge zijn twintig wielertoeristen veilig aangekomen in Moskou. Al kampte de enige vrouwelijke deelnemer op het einde wel met onderkoelingsverschijnselen.

Negentien mannen en één vrouw zijn woensdagmiddag aangekomen in Moskou. Door het slechte weer vielen enkele plannen echter in het water.

'We hadden gepland om woensdag het Rode Plein op te rijden als eindbestemming van onze 3.000kilometer lange fietstocht, maar erbarmelijke weersomstandigheden verhinderden dat. Er was de hele dag zware slagregen en het was amper zeven graden', zegt de 71-jarige organisator Roland Hurtecant, die al 25jaar van de tocht droomde.

Helaas moest de enige vrouwelijke deelneemster, de 34-jarige Annick Vande Kerckhove, de laatste vijf kilometer missen. 'Ze had onderkoelingsverschijnselen en kon niet meer verder rijden. Met een taxi werd ze naar het hotel gebracht. En daar kon ze spijtig genoeg nog geen droge handdoek krijgen, omdat de wagen met de bagage vast stond in de file.'

Van snelweg geplukt

Het was dus een licht ontgoochelend einde van de lange fietstocht. 'Een bewogen tocht', zegt Hurtecant. 'We werden in Rusland zelfs van de snelweg geplukt, hoewel we op voorhand op papier de toelating hadden gekregen. Ik ben de mensen van de Belgische ambassade in Moskou bijzonder dankbaar voor hun inspanningen.' Daar werden de fietsers gisteren ontvangen voor een receptie.

En ook voor Filip Vandenbroele, de ereconsul in Wit-Rusland, heeft Hurtecant veel lof over. 'Hij organiseerde permanente politiebegeleiding in Wit-Rusland, en we werden er ontvangen voor een receptie in het prachtige paleis Huis van de Vriendschap.'

'Ik ben blij dat het gelukt is om met de hele groep de eindmeet te bereiken. Dat was geen sinecure', besluit Hurtecant.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio