Luchtvaart legt bom onder megaproject Uplace

Luchtvaart legt bom onder megaproject Uplace

Foto: rr

BRUSSEL/VILVOORDE/MACHELEN/ZAVENTEM - De 90 meter hoge toren die in de bouwplannen van shoppingcomplex Uplace opgenomen is, kan een ernstig obstakel zijn voor het vliegverkeer. Dat laat het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart weten. De toren zou in de weg staan van vlieg- of zwenkroutes.

Uplace, het grote winkelcomplex dat ontwikkelaars plannen op een vervallen industrieterrein in Machelen, krijgt onverwacht bijkomende tegenwind. De 90meter hoge toren in de plannen van het complex is de boosdoener.

Luchtvaartcorridors

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) heeft hierover een brief gestuurd naar de Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA), die de bouwvergunning voor Uplace goedkeurde. Minister-president Kris Peeters (CD&V) bevestigde de brief dinsdagnamiddag in het Vlaams Parlement op een vraag van Hermes Sanctorum (Groen).

De toren komt pal onder enkele luchtvaartcorridors en opstijgroutes en kan dus een 'ernstig obstakel' vormen voor de luchtvaartnavigatie. 'De vlieg- of zwenkroutes ingrijpend wijzigen omwille van een toren kan het evenwicht rond de geluidsoverlast rond Zaventem op losse schroeven zetten', schrijft Wathelet.

De luchtvaartautoriteiten (Directoraat Generaal voor de Luchtvaart) benadrukken dat noch de Vlaamse regering noch Uplace hen om het - verplichte - advies hierover heeft gevraagd.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart (DGVL) niet is geraadpleegd bij de plannen voor Uplace. Na de goedkeuring van de bouwvergunning en nog vóór het verstrijken van de bezwaartermijn, heeft het DGVL de plannen ingezien, laat het kabinet weten.

Het kabinet-Muyters zegt nog dat Uplace vóór de goedkeuring van de bouwaanvraag de plannen heeft doorgepraat met Brussels Airport Company en met Belgocontrol, de Belgische luchtverkeersleiding. De DGVL heeft geen bezwaar aangetekend, zegt het kabinet-Muyters.

De door de Vlaamse regering toegekende bouwvergunning voor Uplace werd al door onder andere Leuven en Vilvoorde aangevochten bij de Raad van State. Eind volgende maand zou Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) moeten beslissen of het project een milieuvergunning krijgt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio