Rij op zaterdag 28 april mee tussen Gent-Dampoort en Gent-Noord

Actie voor passagiers- trein in Gentse haven

GENT - De organisatie '204 op de sporen' mag van de NMBS op zaterdag 28 april een passagierstrein laten rijden tussen het station Gent-Dampoort en het station Gent-Noord, aan ArcelorMittal. Die lijn wordt normaal alleen gebruikt voor goederenvervoer.

Dit voorlopig eenmalige evenement kadert in de bredere verzuchting van 204 op de sporen (een organisatie met leden van de Bond Moyson, het ABVV en SP.A-Oost-Vlaanderen) om die lijn - lijn 204, die door de haven loopt - helemaal open te stellen voor passagiersvervoer.

'De NMBS heeft een studie laten uitvoeren die aantoont dat het rendabel is om op lijn 204, de goederenlijn van Gent-Dampoort tot in Zelzate, ook een passagierstrein te laten rijden', zegt Wim Van Damme van 204 op de sporen. 'Nu rijden op die lijn alleen goederentreinen. Dus er zijn nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden.'

'Zo'n passagierstrein geeft niet alleen havenarbeiders de kans om vlot op hun werk te geraken, de bewoners van Zelzate en omgeving en van de kanaaldorpen kunnen zo heel gemakkelijk naar Gent komen', gaat Van Damme verder. 'Met minimale aanpassingen - zoals een stopplaats aan Volvo Cars - kan je heel wat autoverkeer van de Kennedylaan halen. De trein is bovendien een pak milieuvriendelijker.'

In afwachting van een beslissing van de NMBS organiseert 204 op de sporen op zaterdag 28 april alvast een treinrit van Zelzate naar Gent en terug. 'We roepen iedereen op om mee te rijden en te tonen dat er echt wel een draagvlak bestaat voor deze passagiers- en pendelverbinding', besluit Van Damme.

De NMBS wilde gisteren alleen bevestigen dat er een studie geweest is, 'maar ik wil niet vooruitlopen op wat we met die resultaten gaan doen', aldus de woordvoerder.

Wie wil meerijden of meer informatie wenst over dit initiatief, kan terecht op www.204opdesporen.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio