Website nagelt priesters aan de schandpaal

'Deze pastoors zijn ketters'

'Deze pastoors zijn ketters'

Iedereen die het manifest ondertekende, staat met zijn volledige naam en woonplaats online. If

BRUGGE - Een conservatieve website roept kerkgangers op om niet langer sacramenten te ontvangen van priesters die een manifest hebben ondertekend rond de toekomst van de Kerk. De initiatiefnemers worden afgeschilderd als 'De ketters van Vlaanderen.'

Al 7.000 gelovigen hebben de voorbije weken het manifest 'Gelovigen nemen het woord' ondertekend. Dat manifest pleit voor een reeks hervormingen, zoals leken en vrouwen die de misviering verzorgen. De namen van de mensen die het manifest hebben ondertekend, zijn bekendgemaakt op een website, met daaraan verbonden het label van 'ketters'.

Ook priester-arbeider op rust Jef Devisscher uit Brugge staat op de lijst, maar daar heeft hij weinig problemen mee. 'Ik blijf achter mijn keuze staan en laat mij door niemand beïnvloeden', zegt Devisscher. 'Het is een poging om ons in de hoek te drukken, maar dat zullen wij niet laten gebeuren. Ik weet dat er een bijzondere groep kerkgangers achter ons staat en deze mening deelt. Ik sta niet alleen, want heel wat van mijn collega's hebben het manifest ondertekend. We krijgen ook steun van de Antwerpse bisschop Bonny. Ik vermoed dat ook de Brugse bisschop Jozef De Kesel achter ons manifest staat, maar daar niet meteen voor uitkomt. Het gaat tenslotte om de toekomst van de Kerk en daar moeten wij wakker voor blijven', meent Jef Devisscher.

Volgens Peter Rossel, woordvoerder van het Brugse bisdom, heeft de bisschop zich nog nooit uitgesproken over het manifest en zal hij ook nu geen commentaar geven. Ook pastoor Stefaan Demarcke van Jabbeke houdt de tanden op elkaar. 'Geen commentaar', luidt het aan de telefoon als reactie op de website.

Communie

Lutgard Decroos van de federatie Sint-Michiels spreekt zich wel uit. 'Ik wist niet dat die website onze namen verspreid heeft', zegt Decroos. 'Ik lig er zeker niet wakker van dat ze ons ketter noemen. Dan zijn er bijzonder veel ketters, want heel wat priesters binnen het bisdom Brugge hebben het manifest ondertekend. Eindelijk pas ik al lang een aantal zaken van het manifest toe in mijn kerk. Daarbij denk ik onder meer aan het geven van de communie aan mensen die gescheiden zijn, maar toch elke zondag naar de kerk komen. Die mensen moet ik toch niet weigeren', meent pastoor Decroos.

Pastoor Joris Weyts van de federatie Zedelgem kwam vrijdagavond alvast opnieuw samen met de werkgroep Kerkwerk. Hij vindt het erg dat de ondertekenaars worden afgeschilderd als ketters.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio