Meteen massale opkomst voorpoëtische en sprookjesachtige lichtcreaties

Lichtfestival betovert Gentse nachten

Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Het eerste ‘Lichtfestival' in Gent is meteen een schot in de roos. Duizenden bezoekers liepen gisteravond door de Gentse straten en vergaapten zich aan het sprookje op Post Plaza, de verlichte Wattman-tram, eendjes met een koplamp en duizend lichtgevende bloemen. Dit lichtfeest is nog twee avonden te bewonderen.

De top van het Belfort in brand steken liep even in de soep. De vuurpijl die langs een draad omhoog klom, raakte niet boven. ‘Mijne fusee kwam te kort', zei burgemeester Termont. Maar even later werd toch een illusie met rook en licht gecreëerd. Een wandelparcours van ongeveer vijf kilometer leidt de bezoekers langs alle werken.

In navolging van steden als Turijn en Lyon wil Gent de winterse sfeer doorbreken met een driedaags gratis festival. Binnen- en buitenlandse kunstenaars en lichtontwerpers bewerkten gevels en zalen of plaatsten kunstwerken op het openbaar domein.

Al de eerste avond waren er duizenden mensen op de been. In de ijskoude, maar heldere avond keken ze naar poëtische werken zoals de bloemen in d'hane-Steenhuyse of ‘de nukkige wolk' in de Kapittelsteeg. Sprookjesachtig is het werk On dirait que... op Post Plaza. Saq-architects zet met licht de merkwaardige architectuur van de koepel van de universiteitsaula in de verf. Peter Misotten laat wonderlijke virtuele lichamen op de gevel van het groot gerechtsgebouw komen en gaan. Schitterend en droogkomisch was de scène met de eenden aan het Geraard Duivelsteen. We botsten ook op kleinere werken, zoals een rij fietsen waarvan de voor- achterlichten flikkerden. Mr. Beam projecteerde in de Biezekapelstraat-Achtersikkel plezierige beelden op de gevels, gedreven door muziek.

Het Lichtfestival mist zijn doel niet. De creaties van de kunstenaars doen je op een andere manier naar gebouwen en de betoverende stad kijken. Zaterdagavond wil het NTGent op een verduisterd Sint-Baafsplein met 800 lichtjes de woorden Hier Licht Gent vormen.

‘Dit succes is overrompelend. Het lichtfestival is nu al geslaagd en voor herhaling vatbaar', zei schepen Martine De Regge, die bevoegd is voor het Lichtplan en het Lichtfestival.

Het Lichtfestival is nog gratis te bezoeken vanavond en zaterdagavond, telkens van 18 uur tot middernacht. Het parcours begint op de Korenmarkt aan de Sint-Niklaaskerk. Daar kunt u een plan en een brochure afhalen. Meer op www.lichtfestival.be. Nog meer prachtige foto's van het Lichtfestival kan u zien op www.gentenaar.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio