Alexander Deman hoopt zandsculptuur in Florida te maken

Disneyparken geïnteresseerd in Blankenbergse zandbeelden

BLANKENBERGE - Vertegenwoordigers van de Disney-filialen uit Parijs en Florida hebben het zandsculptuurfestival bezocht. Ze zijn geïnteresseerd in de creaties van Francis Vandendorpe en Alexander Deman.

Angela Bliss en Yves Boulanger van Disneyland Parijs en Craig Dezern van Disney World Orlando (Florida) hebben gesprekken gevoerd met Francis Vandendorpe en Alexander Deman om een zandsculptuur te bouwen in de Walt Disney-parken in Orlando en Parijs.

Volgens Deman zijn de gesprekken zeer gunstig verlopen. ‘Ze waren alledrie onder de indruk van onze creaties. De enorme omvang van het zandsculptuur, met in totaal 51 zandbeelden, is zeer in de smaak gevallen.Ze waren ook opgetogen over de correcte weergave van de figuren van Walt Disney. Zefs Disneyland Hong Kong is aan bod gekomen. Als de gesprekken positief uitvallen, en daar twijfel ik niet aan, gaat er voor het zandsculptuur een hele nieuwe wereld open', zegt Alexander Deman.'

Logistieke uitdaging

De zandsculpturen zouden volgend jaar al gebouwd worden, naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Disneyland Parijs en veertig jaar Disney World Orlando. ‘Van zodra we groen licht krijgen, gaan we op zoek naar sculptuurzand in Amerika. De rest van het logistieke materiaal kan gewoon per container verscheept worden. De ploeg in Amerika zal bestaan uit dertig zandkunstenaars en een tiental technici. Voor Parijs zien we geen problemen. Het zand kan daar gewoon aangevoerd worden met een binnenschip. We hebben al een sculptuur neergezet op de kaaien van de Seine in de lichtstad', lacht Alexander Deman.

Nieuw record

Met 200.000 bezoekers zette het zandsculptuurfestival een nieuw record neer. Gemiddeld kreeg het zandfestival 3.000 bezoekers per dag over de vloer. ‘Dat wij volgend jaar over de grote plas een zandsculptuur neerzetten, betekent niet dat wij de badstad zullen verlaten. Wij hebben nog een contract van twee jaar en daar houden we ons aan. Het zal wel moeilijk zijn om het succes van dit jaar te herhalen. We gaan het succes van het zandsculptuur herhalen op het ijssculptuurfestival in Brugge.Volgend jaar staat het in het teken van Walt Disney', besluit Alexander Deman.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio