Lijn Genk-Brussel

'Met de trein heb je amper vrijheid'

GENK - Op de pendellijn Genk-Brussel-Gent blijft de verandering van de dienstregeling beperkt tot een trein die twee minuten vroeger vertrekt.

Toch kan je alleen maar bewondering hebben voor de reizigers die uit het hartje van Limburg dagelijks naar de hoofdstad sporen. De rit Genk-Brussel duurt liefst 1uur en 36minuten. Wie om negen uur in Brussel-Centraal wil zijn, moet al om tien over zeven present geven in Genk. Er zijn snellere mogelijkheden. Zo kan je in Hasselt overstappen op één van de nieuwe, veel snellere, verbindingen naar Brussel. Maar volgens passagier Jean Cops uit Zutendaal is de infrastructuur in Genk daar niet op aangepast.

'Als ik de trein van twintig voor acht neem in Genk, om goed twintig minuten later over te stappen in Hasselt, vind ik onmogelijk een parkeerplaats rond het Genkse station. Al vier keer ben ik de afgelopen maanden hals over kop naar Hasselt gereden om daar nog snel de trein te nemen. Dan neem ik liever een trein later. Ik blijf dan wat langer in bed liggen en geniet rustig van mijn krant', zegt Cops.

De rit naar Brussel is inderdaad best stressvrij. De trein zit niet overvol, ook niet na doortochten in Hasselt, Sint-Truiden, Landen, Tienen en zelfs Leuven. Toch zorgt het ontbreken van echt frequente rechtstreekse verbindingen, meer dan één per uur, voor wrevel. 'Als het wegbrengen van de kinderen 's ochtends wat te lang duurt, en dat gebeurt al eens, moet ik bijna een uur wachten in Sint-Truiden', zegt Anne Gilson (foto). 'Als het niet zo duur was, zou ik zeker de wagen nemen, zelfs al loop je dan het risico in de file te staan. Als je met de trein naar je werk moet vanwaar ik woon, heb je eigenlijk amper vrijheid.'

Ah ja, de trein arriveerde met vijf minuten vertraging in Brussel-Centraal. (stl)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees