Yves De Winter wacht geduldig zijn kans af bij het Nederlandse De Graafschap

voetbal

 voetbal

Yves De Winter heeft het naar zijn zin in Nederland.Photo News Foto: © Geert De Rycke

WESTERLO/BEVEL/NIJLEN - Elf seizoenen Westerlo. Yves De Winter was toe aan een nieuwe uitdaging. 'Ik wilde andere lucht opsnuiven en de Nederlandse voetbalcultuur sprak me meteen aan', legt de 24-jarige doelman uit waarom hij voor De Graafschap koos.

Voorlopig moet Yves De Winter het afleggen tegen Joost Terol. Zijn 31-jarige collega stond in de vier competitiewedstrijden - tot nu toe gespeeld - onder de lat en De Winter moest nagelbijtend van op de bank toekijken. 'Pfff. Ik begrijp dat de trainer voor vertrouwde gezichten kiest. Voor mij is het wennen. Ik ben nieuw in de groep. Ik wacht rustig af en wie weet sta ik in het weekend tegen NEC wel in het doel', houdt de ex-doelman van Bevel, Nijlen en Westerlo de moed er in.

Hij is er de speler niet naar om de boel op stelten te zetten. 'Natuurlijk niet. Ik heb geen probleem met de keuze van de trainer. Ik kwam naar Nederland om een nieuwe competitie te ontdekken en bij te leren. Ik kan moeilijk verwachten dat ik Joost Terol zo maar uit het doel verdring. Ik heb me deze transfer nog geen seconde beklaagd. Hartstikke mijn best doen: dat is de dwingende opdracht', beseft de ex-belofteninternational.

'Ondertussen kon ik wat ritme op doen in oefenwedstrijden én een wedstrijd van Jong De Graafschap tegen Jong PSV. Je merkt aan alles dat de voetbalcultuur en het leven in Nederland grondig verschilt van in België. Om een voorbeeld te geven. In België beginnen de fans te fluiten wanneer je de bal twee keer na elkaar terug speelt op de doelman. In Nederland houden ze van verzorgde voetbal. Desnoods tik je de bal zeven keer naar de doelman om uiteindelijk de vrijstaande middenvelder aan te spelen. Bij onze noorderburen waarderen ze de oplossing via combinaties', vergelijkt de 1.87 meter grote doelman.

Van een doelman wordt meer dan in België geëist. 'Hij moet mee kunnen spelen en de opbouw verzorgen. Je wordt als doelman meer betrokken bij het spel. Dat bevalt me wel. Daarom is deze Nederlandse competitie zo belangrijk. Enkel en alleen om die reden koos ik voor een Nederlands avontuur. Het is een onderdeel waarop ik wil en kan verbeteren.'

Ron Olyslager is de keeperstrainer. 'Een man die zijn vak kent. Ik steek veel van hem op. Om van de trainingen met de groep nog te zwijgen. De ambitie van de club is duidelijk: zo snel mogelijk het behoud verzekeren en elke bonus is meegenomen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio