Groenteveilingen onder één vlag

Fusie veilingen Brava en Greenpartners heet Coöbra

Fusie veilingen Brava en Greenpartners heet Coöbra

Directeur Filip Fontaine, voorzitter Josse De Baerdemaeker en ondervoorzitter Rudy Croket bij de nieuwe naam van de fusieveiling. rds Foto: © Rudy De Saedeleir

ASSE/KAMPENHOUT/SINT-KATELIJNE-WAVER - De groenteveilingen Brava, met vestigingen in Zellik en Kampenhout, en Greenpartners uit Sint-Katelijne-Waver gaan voortaan samen door als de fusieveiling Coöbra. Met 90 personeelsleden en duizend leden is ze de kleinste van de vier grote veilingen.

De fusie werd begin augustus al bekendgemaakt. Dinsdag keurde de algemene vergadering van beide veilingen de nieuwe fusienaam Coöbra goed. Josse De Baerdemaeker, ex-voorzitter van Brava, wordt de voorzitter van Coöbra en ook algemeen directeur Filip Fontaine behoudt de functie die hij al bekleedde bij Brava. Ex-voorzitter van Greenpartners Rudy Croket wordt ondervoorzitter en Dominik Planckaert, ex-directeur van Greenpartners, wordt financieel directeur.

'Beide veilingen zaten nog altijd aan de ondergrens van wat een veiling vandaag aan schaalgrootte moet betekenen', zegt directeur Filip Fontaine. 'Samen vertegenwoordigen we nu meer dan tien procent van de Belgische groenteproductie. De fusie tussen Brava en Greenpartners was een logisch huwelijk. De vraag was: hoe kunnen we aantrekkelijk blijven voor de klanten. We hebben een vergelijkbare bedrijfsfilosofie, een zelfde kijk op de markt, een enorme flexibiliteit en een aanvullend productaanbod. Brava had al een groot pakket groenten en was de wereldleider in witloof, Greenpartners vertegenwoordigt een groot pakket glasproductie.'

Geen ontslagen

Coöbra vormt één bedrijf op vlak van administratie, kwaliteits- en verkoopsysteem, uitbetaalprijzen en personeelsbeleid, maar met twee zetels: Zellik en Sint-Katelijne-Waver. Er vallen geen ontslagen, maar enkele personeelsleden worden op termijn niet vervangen. Zes personeelsleden verhuizen van Kampenhout naar Zellik. Kampenhout blijft enkel actief in de verre export van witloof.

Coöbra haalt een omzet van bijna 120 miljoen euro, maar door de EHEC-crisis worden de verwachtingen voor 2011 bijgesteld naar 100 miljoen euro. 'We moeten ons wapenen tegen een herhaling van deze crisis', aldus Fontaine. 'De tuinbouwsector heeft zichzelf in het verleden al meermaals heruitgevonden in barre tijden. Als Coöbra willen we mee aan de wieg van de verbeteringen staan.'

Verwacht wordt dat de fusiegroep in de toekomst nog hooguit 50 tot 60 procent van de groenten verkoopt via de veilingklok, ten voordele van andere verkoopsvormen zoals bemiddeling. De grote telers die in 1999 Greenpartners oprichtten werken in hoofdzaak met directe afspraken met de klanten, meestal warenhuizen. Coöbra wil ook inspelen op de trend bij de consumenten naar de zogenaamde retro-groenten.

Naam Brava blijft

De naam Brava verdwijnt niet helemaal. 'Het label is enorm gegeerd bij witloofinvoerders in Japan, Azië en Noord-Amerika. Dat zijn jarenlange trouwe afnemers, dus behouden we de naam voor de export.' Fontaine verwacht dat er in de toekomst nog meer samenwerkingsverbanden komen in de veilingwereld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio