School in druk centrum van Bissegem opgelucht nu aantal leerlingen opnieuw stijgt

Fietsende kinderen redden vrije basisschool

Fietsende kinderen redden vrije basisschool

Nu er meer kinderen met de fiets naar school komen, stijgt het leerlingenaantal van vrije basisschool Sint-Vincentius weer.loh Foto: © credit

KORTRIJK - De vrije basisschool Sint-Vincentius in Bissegem kent weer een stijging van het leerlingenaantal. De enorme verkeersdrukte in het centrum was tien jaar lang de oorzaak van een forse daling, maar nu meer kinderen met de fiets naar school komen, lijkt het tij gekeerd.

Het centrum van Bissegem is een van de drukste plaatsen van de hele stad, met in de spitsuren stilstaand verkeer tot gevolg. Dat heeft vooral te maken met de drukke Meensesteenweg dwars door het centrum.

Directeur Johan Devos van de vrije basisschool Sint-Vincentius sloeg vorig jaar alarm omdat het leerlingenaantal in tien jaar tijd gedaald was van 320 naar 220. 'We hoorden van ouders dat ze met hun kinderen liever uitweken naar iets verderaf gelegen scholen in Heule om aan de verkeerschaos in Bissegem te ontsnappen', zei hij toen.

Vandaag klinkt het verhaal een stukje positiever. De school zag haar leerlingenaantal voor het eerst weer toenemen tot 235. Nochtans staat het verkeer nog altijd stil in de spits.

'Dat heeft mogelijk voor een stuk te maken met het grotere aantal kinderen dat met de fiets naar school komt', meent directeur Johan Devos. 'We proberen kinderen daartoe te stimuleren, en met succes. Vroeger telden we ongeveer dertig tot veertig fietsers, nu zijn er dat zeker al vijftig tot zestig. En straks gaan er na de paasvakantie nog een pak bijkomen. Het kan contradictorisch klinken, maar door de verkeersdrukte is het ook relatief veilig om naar onze school te fietsen, net omdat er quasi stilstaand verkeer is.'

Vernieuwingen

De situatie moet verder verbeteren als de Driekerkenstraat die naar de school leidt, wordt vernieuwd tussen 2013 en 2016. 'De straat krijgt dan een nieuw jasje, met inbegrip van nieuwe rioleringen', stelt schepen van Mobiliteit Guy Leleu (CD&V). Toch hebben de problemen ook grotendeels te maken met de verkeersdrukte op de gewestelijke Meensesteenweg, van waar de Driekerkenstraat vertrekt. Bissegem hoopt daarom dat het Vlaams gewest enkele kilometers verder in Kortrijk werk maakt van de N328. Die nieuwe weg moet de binnenring(R36) rond Kortrijk vanaf het kruispunt van de Meensesteenweg met de Westelijke Ring verbinden met de ring rond Kortrijk(R8) bij Heule. Die zou het verkeer in het centrum van Bissegem gevoelig doen dalen, maar voor het Vlaams gewest is die weg geen prioriteit. Bovendien is er ter plekke protest tegen de komst van een nieuwe drukke verkeersader.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio