Veurnse politie pakt daders van 500 inbraken

Gestolen gsm nekt dievenbende

Vier maanden spendeerde de gerechtelijke politie van Veurne aan het oprollen van een Servische dievenbende. Na een intensieve tapoperatie en een enorme telefoonrekening werd een twintigtal daders gevat, verantwoordelijk voor minstens 500 inbraken.

'Het was wachten tot een van de daders een kleine fout zou maken'', zegt rechercheur Kurt Boudry. Op 20 november 2004 was het zover. Al maanden werd de regio van Veurne geteisterd door een golf woninginbraken. De slachtoffers waren meestal inwoners van de betere wijken en de inbraken vonden altijd plaats in de duisternis van de vroege vooravond.

De daders hadden het bijna uitsluitend op juwelen en elektrische apparatuur gemunt. Maar op 20 november stal een van hen ook een gsm en begon die met zijn eigen simkaart te gebruiken. Operatie-Venoen (van Veurne en noen, namiddag, het ogenblik van de diefstallen, nvdr.) ging van start. De gsm was de schakel tot een bende die vanuit Antwerpen opereerde over het hele land.

Er werd een gezamenlijk team opgezet tussen de rechercheafdelingen van Veurne en Antwerpen. Na verscheidene maanden telefoontap ging de politie over tot het schaduwen van enkele verdachten.

Op 19 april 2005 volgde de grote slag. Op diverse plaatsen in Antwerpen werden huiszoekingen verricht en personen gearresteerd. De buit die nog gerecupereerd kon worden, was aanzienlijk.

De bende was al sinds 1998 actief. Ze had in Zweden, Duitsland, Nederland en Frankrijk haar spoor achtergelaten en tekende voor ongeveer vijfhonderd woninginbraken en ramkraken.

Zo'n 15 verdachten werd in voorhechtenis genomen. Maar sommigen kwamen weer vrij na betaling van een borgsom van tienduizend euro... die ze vlot betaalden.Op 21 juni 2006 ging de correctionele rechtbank van Veurne over tot de veroordeling van negentien verdachten. Twee werden vrijgesproken. Samen legden de rechters 68 jaar celstraf op. De meeste daders zijn afkomstig uit ex-Joegoslavië en hadden geen vaste verblijfplaats in ons land.

Een jaar voltijds

Het gerechtelijk onderzoek nam uiteindelijk anderhalf jaar in beslag. De speurders spendeerden 12.700 werkuren aan het dossier-Venoen. Dat is meer dan acht man die een jaar voltijds op het onderzoek werken.

De rekening voor de telefoontap bedraagt tienduizenden euro's, maar het was volgens speurder Boudry de sleutel tot het succes.

Het federaal parket speelde de namen van de veroordeelden door aan de Servische autoriteiten. Als die tegen de daders ook een vermogensonderzoek zouden verrichten, komen zo goed als zeker nog criminele feiten aan het licht. Maar als dat niet gebeurt, is de kans honderd procent dat de bende, na een korte afkoelingsperiode, haar activiteiten hervat.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees