commentaar

Freddy Maertens: 'De muis Leipheimer'

Zonder tegenslagen wint Alberto Contador over drie weken voor de vierde keer de Tour. Ik denk dat de Spanjaard er beter voorstaat dan vorig jaar. Andy Schleck bekoorde me dit seizoen nog niet. In Luik-Bastenaken-Luik noch in de Ronde van Zwitserland. Als je met twee broers in de finale van La Doyenne nog niet kunt afrekenen met Gilbert, hoe ga je dat dan in het hooggebergte doen met Contador? Een van dé problemen is volgens mij de professionaliteit van Andy Schleck. In plaats van alleen te gaan wonen op een flat, zou hij beter bij Sven Nys intrekken om een spoedcursus ‘hoe leef ik als een topsporter een jaar lang' te volgen.

Contador weet sinds donderdag nu ook hoe chauvinistisch het Franse volk is. Ik voelde in zijn plaats de pijn. De plaatsvervangende schaamte van zoveel Fransen. Wie je ook bent, zo'n fluitconcert is nooit plezant. Alberto had wel het nadeel dat de Fransen in een arena zaten. Dan krijg je een kuddegevoel. Het ene schaap blaat, het andere ook. Toch zal het hem niet echt raken.

Twee jaar geleden werd hij gehard voor het leven toen hij met Lance Armstrong aan de Tourtafel zat. Daar mat hij zichzelf een stalen harnas aan. Weet je wat het is als je ploegmaten en het kader niet tegen je praat?

Deze Tour wordt opnieuw een duel tussen Contador en Andy Schleck. De andere klassementrenners zijn slechts figuranten die onderling de tweestrijd kunnen beïnvloeden. Zo heeft Johan Bruyneel drie oude knarren. Vooral die Leipheimer is zo'n gevaarlijk mannetje. Dat is een muis. Hij kruipt in je achterzak. Niemand weet dat hij er nog aanhangt, en ineens zegt hij piep. Zo moet ook Jurgen Van den Broeck het aanpakken. Laat hem nog maar eens onzichtbaar meeglippen. In 2012 kan hij dan eens alles of niets spelen. Al is het al vanaf dag één uitkijken in een linke openingsrit.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.