'Hollywoodster' Lance Armstrong krijgt steeds meer kritiek

The Boss onder vuur

The Boss onder vuur

Foto: photo news

In Venetië was hij nog een Hollywoodster, in Milaan is hij de Kop van Jut. Lance Armstrong is plots niet meer zo graag gezien in Italië. De schuld van zijn radde tong.

De Giro ontwaakte op de rustdag met een kater. Dat was eigenlijk voorzien, na de Milano Show ter ere van de honderdste verjaardag, maar zo'n kater werd het niet. Drank was niet den duvel, wel de coureurs. Die hadden de feestvreugde verstoord omdat ze urenlang aan een toeristentempo door de modestad hadden gepeddeld. 'Te gevaarlijk', klonk het na de eerste ronde. En daarom werd er tot dertig kilometer voor het einde niet gekoerst.

Organisator Angelo Zomegnan kon er niet mee lachen. 'Een politieke aanval', fulmineerde hij. 'Het parcours in Milaan was helemaal niet te gevaarlijk. Het was gewoon explosief, en je moest vaak in en uit het zadel. Tja, renners die een dagje ouder worden hebben daar blijkbaar geen zin in. Hun benen worden korter en hun tong wordt langer.'

De naam van Armstrong noemde Zomegnan niet, maar het was wel duidelijk wie hij bedoelde. Voordien had hij trouwens al een mail ontvangen van The Boss, waarin het gevaarlijke parcours van de voorbije ritten werd aangeklaagd. En ook over de omloop in Milaan had Zomegnan 'al twee sms'jes gekregen' - weer zonder te vermelden van wie ze kwamen. Bovendien zou Armstrong zondag, na één ronde, gezegd hebben 'dat er op het parcours niet te rijden viel'.

Resultaat: wat een schitterend spektakel moest worden, werd herleid tot een belachelijke vertoning. De trots van de Centenario werd gekraakt. En laat de Italianen nu net daar nogal gevoelig aan zijn. Vooral omdat er vanaf dertig kilometer voor de streep tóch weer gekoerst werd. 'De laatste drie ronden werden afgewerkt aan een gemiddelde van 53 km/u', schreef de Gazzetta dello Sport gisteren. 'Zó gevaarlijk kan het dus toch niet geweest zijn.'

Enkele Italiaanse renners zagen na de koers in dat een halve staking misschien niet de beste oplossing was. Danilo Di Luca gaf schoorvoetend toe dat eigenlijk iemand van Rabobank had moeten winnen, als steunbetuiging aan de ongelukkige Horrillo. En ook Ivan Basso zat met een wrang gevoel. 'We hadden niet zo overhaast mogen beslissen', zei de kopman van Liquigas. 'De beslissing om in het midden van de koers te stoppen, was misschien niet de juiste. Maar niemand specifiek heeft schuld aan deze zaak. We moeten onze excuses aanbieden, en daarmee basta.'

Bezoek van Merckx en Alonso

Lance van zijn kant, die liet het allemaal niet aan zijn hart komen. Hij reageerde zondag niet, en ook gisteren trok hij zich in alle rust terug in het hotel van Astana. Daar kreeg hij trouwens hoog bezoek van Eddy 'the cannibal' Merckx. 'Een verbazend man en een oude vriend', twitterde Lance. Een dag later kam de Spaanse Formule 1-vedette Fernando Alonso The Boss een bezoekje brengen. (BHE, PDK)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.