Eerste fase restauratie Sint-Niklaaskerk afgerond

Eerste fase restauratie Sint-Niklaaskerk afgerond

Parochieassistente zuster Anne-Marie Dierick, deken Guy De Keersmaecker, burgemeester Marc De Laet, pastoor Piet Abbeel, voorzitter van de kerkfabriek Noël Derycke en schepen Eddy Bevers bij één van de vakkundig gerestaureerde schilderijen in de kerk. Foto: Kristof Lauwers

WILLEBROEK - Na de restauratie van het dak en de toren en schilderwerken in de kerk is de eerste fase van de restauratie van de Sint-Niklaaskerk afgerond. Volgende zondag wordt het nieuwe altaar gewijd en worden de drie centrumparochies een nieuwe parochiegemeenschap

De Sint-Niklaaskerk aan de August Van Landeghemstraat, die in Romaanse bouwstijl tussen 1140 en 1180 gebouwd werd, is het oudste gebouw in Willebroek. In 1994 werd de kerk als monument beschermd. Omdat de Sint-Niklaaskerk ouder is dan het keizerlijk decreet over de kerkfabrieken, dat dateert van 1809, is het kerkgebouw geen eigendom van de kerkfabriek maar van de gemeente. In maart 2009 startte de grondige restauratie van het dak en de kerktoren. In september vorig jaar werden ook een authentieke en gerestaureerde uurwijzerplaat van de kerkklok en drie identieke replica's weer op de toren gehangen.

'De restauratie van het dak en de toren, gefinancierd door het Vlaams gewest, de provincie en de gemeente, kostte 1,6 miljoen euro. Het herschilderen van het interieur van de kerk startte in september vorig jaar. Die schilderwerken hebben bijna 160.000 euro gekost. De voorbije jaren werden ook al elf van de vijftien oude schilderijen en enkele beelden en vaandels die de kerk herbergt, vakkundig gerestaureerd. Het ontwerpdossier om ook alle buitenmuren en mogelijk ook de kerkvloer nog te restaureren, zou in mei 2012 klaar moeten zijn', zegt burgemeester Marc De Laet (SP.A).

De drie Willebroekse centrumparochies worden, in de gerestaureerde Sint-Niklaaskerk, nu ook een nieuwe parochiegemeenschap. 'Op zondag 18 december, de vierde en laatste adventszondag, vieren we voor het eerst samen de eucharistie in de nieuw ingerichte kerk. De oude en historisch waardevolle kerk krijgt nu ook een heel eigentijds en warm interieur', vertelt Noël Derycke, de voorzitter van de kerkfabriek Sint-Niklaas. Tijdens die eerste viering, zondag om 10 uur, zal monseigneur Lemmens, de hulpbisschop van Mechelen-Brussel, het nieuwe altaar wijden. Aansluitend wordt ook het aanpalend pastoraal centrum De Rank en het ontmoetingscentrum De Twijg, in het grondig verbouwde vroegere klooster, ingezegend.

De Heilige Familiekerk aan de Dendermondsesteenweg, die gebouwd werd als noodkerk in 1932, is architecturaal niet echt waardevol en zal afgebroken worden. Voor de Heilig Kruiskerk, gebouwd in 1968, wordt nog een nieuwe bestemming gezocht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio