Bar Picar serveert Spaanse hapjes en beste van de streek

Barbecuekampioenen opent trendy tapaszaak

Barbecuekampioenen opent trendy tapaszaak

Foto: © Peter Dirix

WETTEREN - Ze dromen al lang van een eigen zaak maar de zoektocht naar een pand verliep stroef. Maar D-day is daar voor sous-chef Ben De Kestelier en vrouw Sofie Verstraeten. Na een geslaagde facelift van de oude gelagzaal serveren ze vrijdag hun eerste tapas.

'Bar Picar' het bekt lekker weg, maar er zit meer achter de naam van de nieuwe horecazaak op het Felix Beernaerstplein naast café Rembrandt waar in vervlogen tijden nog een taverne was. 'Una picar betekent 'hapje' in het Spaans', verduidelijkt Ben. 'Daarnaast is het ook een werkwoord dat zowel prikken, eten als uitkiezen wil zeggen. Allemaal toepasbaar op tapas, me dunkt. In Mexicaanse slang wil picar 'verleiden' zeggen.'

Barbecueverleden

Een tapasbar dus en geen restaurant waar de tafeltjes mooi op voorhand gedekt zullen staan. Het mag er losjes aan toegaan. 'We krijgen dikwijls de vraag: gaat het een café zijn waar je een hap kan eten of een tapasbar waar je ook een pint mag drinken?', aldus Sofie. 'Allebei. Er zullen lage eettafels zijn voor mensen die echt komen lunchen of dineren. Wie de klemtoon legt op iets drinken met een hapje erbij kan gerust aan de toog of de hoge tafels zitten. Of tijdens de zomer op ons terras voor- of achteraan. Als de mensen hier maar met een goed gevoel binnenkomen en buitengaan.'

Dat de horecadroom van Ben en Sofie, die tot voor enkele jaren samen in de textielbranche zaten, uiteindelijk een tapasbar is geworden is een logische stap in hun culinaire parcours en hun barbecueverleden. 'Altijd al gebiologeerd door de keuken, rolden we enkele jaren geleden in het barbecuecircuit', zegt Ben. 'Met de groep 2ManyBBQ's, waartoe ook Sofie behoorde, namen we zelfs, en niet onverdienstelijk, deel aan een WK in Duitsland. Op het BK sleepten we enkele medailles uit de brand. 2ManyBBQ's is altijd blijven bestaan en de afgelopen jaren deden we op heel wat feesten en happenings de catering. Nee, een saté of worst op het vuur gooien deden we niet, onze specialiteit waren 'hapas'. Vrij vertaald zijn dat tapas op de barbecue gemaakt. Die lijn trekken we nu door. Ikzelf heb intussen een sous-chefdiploma behaald.'

Mosselhapjes

Olijven, chorizo, manchego, jamon... 'Patatas bravas, calamares, albondigas, tortillas: alle Spaanse klassieke tapas zullen op onze vaste kaart staan', aldus Sofie. 'Maar we zouden wel gek zijn om ons te beperken tot de Spaanse keuken terwijl we als Belgen zo'n schitterende ingrediënten hebben? Een tapa met asperges, moet toch kunnen. Mosselhapjes tijdens het seizoen, zelfs wildtapas of zwammen. Wekelijks gaan we naast onze vaste kaart vier nieuwe suggesties - eigen creaties - aanbieden. We gaan altijd met verse en in de mate van het mogelijke streekgebonden ingrediënten werken. En we gaan ook lekkere cocktails serveren.'

Bar Picar is behalve op maandag open van 12 uur s'middags tot 1 uur 's nachts. Op zaterdagmiddag gaat de zaak open om 17 uur. 's Zondags kan u er al terecht vanaf 10.30 uur tijdens de vroegmarkt. Dan zullen er ook geregeld aperitiefconcerten plaatsvinden.

Tapaszaak Bar Picar zit ook op het net: www.barpicar.be waar u binnenkort terechtkan voor de laatste nieuwtjes, de agenda en foto's.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio