Stef Dehollander stopt met café vol volksspelen

Labyrint sluit deuren door te hoge huur

Labyrint sluit deuren door te hoge huur

Stef Dehollander toont één van de vele volksspelen die in het café gespeeld kunnen worden. pli Foto: © pli

HEUVELLAND - Het Labyrint in Kemmel sluit in september de deuren. Daarmee verdwijnt een b(l)oeiende zaak uit het centrum van Kemmel die bekend stond om zijn volksspelen.

Het contract met brouwerij Haacht loopt eind september af. Stef Dehollander is er nu 63 en vindt geen opvolging voor Het Labyrint. Een verlenging van zijn contract met de brouwerij ziet hij niet zitten. 'In het nieuwe huurcontract, vragen ze 500euro huur meer. Daarbij wordt ook het aanbod van bieren beperkt. Ik zou enkel nog de bieren van Haacht mogen verkopen en misschien nog één trappist. Dat zie ik niet zitten', zucht Stef.

Eén van de sterke kanten van Het Labyrint is al decennialang de streekbieren die op de kaart staan. Op de binnenkoer van Het Labyrint kan je ook terecht voor een partijtje bollen in een overdekte bolletra. In alle ruimtes van Het Labyrint, aan de muren en in de kijkkasten, zijn er spellen en speelgoed te zien. Het Labyrint wordt uitgebaat door vzw De Speelberg.

Kotje leggen

'Ik ben begonnen met De Speelberg in 1973 op de Zwartemolenwijk in Dranouter. Daar zijn we gestopt in 1979. Begin de jaren '80 hebben we de Speelberg dan geopend in het vroegere schooltje van Wulvergem. Tot we 25jaar geleden naar het centrum van Kemmel verhuisd zijn', verduidelijkt Stef.

De zolderverdieping van Het Labyrint toont een verrassende selectie aan speelgoed en volksspelen. Ook in het café staan allerhande tafelspelletjes uitgestald, zoals kotje leggen, paardjesspel, vier op een rij, deurtje open - deurtje toe, een toptafel en een bollenbak. Buiten kun je hoepelen, steltlopen, touwtje springen, hinkelen, dammen, bakschieten en ringwerpen. In de tuin van het vroegere hotel werd een doolhof aangelegd volgens hetzelfde patroon van het vroegere Kemmelse doolhof bij de Polka. Dat doolhof is voor de klanten gratis toegankelijk. Er is ook een kunstgalerij en een museum gevestigd op de eerste verdieping. Stef heeft ook een verzameling van meer dan zeshonderd heiligenbeelden. 'Wat ik met al mijn collecties zal aanvangen, weet ik nog niet. Eind september moet het pand leeg zijn', aldus Stef.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio