Hoge Gezondheidsraad adviseert Demotte geluidsbeperking

MP3-spelers moeten stiller

MP3-spelers moeten stiller

De meeste mp3-spelers kunnen een volume boven de 100decibel leveren: gehoorschade gegarandeerd. photo news

Foto: © Didier Lebrun

De Hoge Gezondheidsraad wil het lawaai van mp3-spelers beperken.

Dirk Janssens

De Hoge Gezondheidsraad, een commissie van wetenschappelijke experts, adviseert een maximale geluidsnorm van 90decibel voor mp3-spelers. Het advies was besteld door federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) op verzoek van volksvertegenwoordiger Hilde Dierickx (Open VLD).

Het Centrum voor Lucht- en Ruimtevaartgeneeskunde in Neder-over-Heembeek testte een half jaar geleden 350 kandidaat-luchtkadetten tussen de 13 en de 14 jaar, en ontdekte definitieve gehoorschade bij 41 procent van hen. ,,Dat waren allemaal kinderen met een mp3-speler of kinderen die zelf muziek maakten. Die generatie gaat later zware probleen ondervinden'', zegt Hilde Dierickx.

Meer dan 100 decibel

De raad zegt dat mp3-spelers schadelijker zijn voor het gehoor dan andere draagbare geluidsapparatuur, omdat er meer en langer naar geluisterd wordt. Hierdoor raken mensen eerder gewend aan hard geluid, met mogelijk schadelijke gevolgen voor het gehoor.

Eigenlijk kan er al een gehoorbeschadiging optreden bij een volume van 80decibel. In de industrie is dat de norm voor het dragen van gehoorbescherming. Echt gevaarlijk voor de oren wordt het bij 90decibel.

Dat niveau kan ook bij korte blootstelling gehoorbeschadiging veroorzaken. Daarom vindt de raad dat 90decibel als absolute maximumnorm gesteld moet worden. Ook waarschuwt de raad voor het dragen van ,,oortjes'' in plaats van een koptelefoon. Oortjes verhogen het geluidsniveau dat door het oor wordt ontvangen met 7tot 9decibel.

Op dit moment gelden er geen geluidsnormen voor draagbare muziekspelers. De meeste mp3-spelers kunnen een volume boven de 100decibel leveren.

Ter vergelijking: Een klas met jengelende kinderen zit tussen de 70en de 85decibel. Als ze beginnen te schreeuwen kunnen ze zelfs tot 120decibel komen. Wie naast een opstijgend vliegtuig staat, kan een geluid van 140tot 170decibel te verwerken krijgen. Voor muziek in discotheken geldt een norm van 110decibel. Voor cafés is dat 90decibel.

Overal lawaai

Hilde Dierickx is blij met het advies van de Hoge Gezondheidsraad, maar erkent ook dat het probleem breder is dan de mp3-speler. ,,Het is natuurlijk heel mooi dat er nu concrete cijfers op gekleefd worden, want lawaai is echt een probleem. Zeker voor de jeugd. Het is heel vreemd dat lawaai in de professionele sfeer streng gereglementeerd is, maar dat daarbuiten nauwelijks normen vastliggen.''

Toch ziet Dierickx niet zo veel in strengere normen voor geluidsapparatuur. ,,Als liberaal houd ik er niet van om alles in regeltjes vast te leggen. Ik zou liever zien dat mensen voor zichzelf zouden nadenken over de gevolgen. Bijvoorbeeld door een koptelefoon te gebruiken in plaats van oordopjes. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat ze beter de muziek wat zachter zetten vinden ze me een zaag. De maatschappij denkt er net zo over, terwijl mensen overal worden blootgesteld aan schadelijk geluid. Ik hoop dat daar nu meer aandacht voor komt.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees