Douane onderschept bijna 200 dosissen epo op luchthaven Bierset

Verzorger BMC bekent invoer epo

ZONNEBEKE - Sven S. uit Zonnebeke, gelegenheids- verzorger bij het BMC-wielerteam van Cadel Evans en Greg Van Avermaet, zit sinds maandag in de cel. De dertiger bekende dat hij een grote dosis epo België probeerde binnen te smokkelen. ‘Voor eigen gebruik.'

Een dag nadat ex-Lottorenner Wim Vansevenant het hele wielerpeloton dooreenschudde met zijn bestelling diergeneesmiddelen uit Australië, duikt er al een nieuw dopingverhaal op. En weer is de centrale figuur een West-Vlaming die zich ophoudt in de rand van een topploeg uit de wielrennerij.

Het gerecht viel begin deze week binnen in het huis van Sven S. in Zonnebeke. De dertiger is al lang actief in het wielermilieu. Hij reed zelf bij de eliterenners zonder contract. Bovendien was hij geregeld aan de slag als gelegenheidsverzorger bij de grote Zwitserse ploeg BMC, die in de komende Tour op het podium mikt met de Australiër Cadel Evans.

Aanleiding voor de huiszoeking was de ontdekking van een pakket met bijna 200 doses epo, in oktober 2009 op de luchthaven van Bierset. De doping was afkomstig uit Nederland en moest worden bezorgd bij een vrouw in Zonnebeke, maar de eigenlijke bestemmeling bleek Sven S.

Het onderzoek verhuisde van Luik naar Ieper en daar volgde maandag, meer dan anderhalf jaar na de onderschepping van de epo, een huiszoeking. Voor zover bekend werden er maandag bij de man geen nieuwe dopingproducten gevonden, maar wel dopingattributen, zoals spuiten en naalden.

Na zijn bekentenis is Sven S. maandagavond aangehouden door de onderzoeksrechter uit Ieper, in het belang van het onderzoek. Hij moet eind deze week voor de raadkamer verschijnen, die dan moet oordelen over de noodzaak van een verdere opsluiting.

Het hele verhaal leest u in de gedrukte versie van Het Nieuwsblad van donderdag 30 juni.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.