Lijstvorming wordt volgend discussiepunt

Open VLD en Blauw officieel weer één liberale partij

Open VLD en Blauw officieel weer één liberale partij

Joke De Swaef, Alexander De Croo, Anny De Maght en Jan Dooms maakten de fusie officieel. pvm Foto: © Peter Van den Bossche

AALST - De liberale familie in Aalst is officieel herenigd. Nationaal partijvoorzitter Alexander De Croo en Blauw-voorzitter Anny De Maght ondertekenden gisteren een akkoord.

'De eerste knoop is ontward, nu de volgende', aldus Open VLD voorzitter Joke De Swaef. Het dispuut en de breuk met Blauw is bijgelegd, nu rest nog de lijstvorming want de liberale familie gaat als één geheel naar de verkiezingen. 'Van de verdeeldheid is niemand beter geworden, ik heb dat steeds vanop afstand bekeken en met enig onbegrip', zegt Alexander De Croo. 'Dit is een stad met schitterende liberalen en een burgemeester die het goed liet draaien. Dat Blauw de eerste stap heeft gezet, werd enkele minuten later door burgemeester De Maght rechtgezet. 'Open VLD heeft ons gevraagd', klonk het kordaat. Maar ook bij Blauw is men tevreden. Beide partijen onderhandelden maandenlang en er werd ruim 25 keer vergaderd.

Zitjes

De beweging rond Anny De Maght telt 5 gemeenteraadsleden en 1 ocmw-raadslid. Er is dus serieus onderhandeld over de juiste plaatsen en de discussie over de lijsttrekker is overigens geen onderwerp voor Blauw die wel al zekerheid heeft over de plaatsen op de gemeenteraadslijst. De nummers blijven nog even geheim. Volgens de statuten van Open VLD moet nu een politiek leider worden aangeduid die de lijst zal trekken. Die moet dan de lijst samenstellen maar ook het akkoord met Blauw uitvoeren. 'Wij blijven ook zitten op de oppositiebanken en als het moet zullen we nog kritische vragen stellen', aldus Martine De Maght. Haar moeder, oud burgemeester Anny De Maght wil de hele breuk ook definitief vergeten. 'Politiek kan hard zijn, maar je moet kunnen vergeven en zeker als je een doel hebt gesteld', zegt ze.

Verkiezingen

Dat doel is ondertussen gekend, de liberalen willen als grootste partij uit de gemeenteraadsverkiezingen komen en opnieuw de burgemeester leveren. Dat Anny De Maght ook weer op de lijst zou staan, is weinig waarschijnlijk. Sowieso kan er wettelijk maar één De Maght zetelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio