53 medewerkers staan op straat

Overnemer failliete Misa Eco legt zelf boeken neer

Overnemer failliete Misa Eco legt zelf boeken neer

Nesar legde de boeken neer, intussen zijn ook de installaties voor de productie van zwavelzuur verloren.zvd Foto: © VUM

ZELZATE/EVERGEM - 53 mensen verliezen hun werk door het faillissement van Nesar, een bedrijf dat zwavelzuur maakt aan de Kuhlmannkaai.

Nesar, het bedrijf dat vorig jaar de activiteiten van Orrion Chemicals Regen overnam om op de site van het in 2009 failliet verklaarde Misa Eco aan de Kuhlmannkaai opnieuw zwavelzuur te produceren heeft de boeken neergelegd.

Woensdag stelde de rechtbank van koophandel een curator aan en werden de vakbonden en het personeel ingelicht. 53 mensen verliezen hun werk. Het bedrijf produceerde zwavelzuur en regenereerde (reinigde) vervuild zwavelzuur. Doordat een exclusiviteitscontract met de Duitse groep Duval, dat aan Nesar jaarlijks 140.000 ton zwavel leverde, eenzijdig is opgezegd, kwam dit Seveso-bedrijf in de moeilijkheden.

1 euro

'De productie viel twee weken geleden stil waardoor de installatie te veel schade opliep en mogelijk totaal verloren is. 'We hebben tot tweemaal toe vergeefs via de rechtbank geprobeerd om dit Duits bedrijf haar verplichtingen te doen nakomen. Met een kortgeding deze week kregen we van de rechter gelijk maar het kwaad was al geschied en de installaties waren te zwaar beschadigd om opnieuw te kunnen opstarten', legt Luc Markey van de Nesar-directie uit.

'Wij zijn nog maar pas op de hoogte en verwachten dat we begin volgende week door de curatoren en de directie zullen uitgenodigd worden voor een gesprek. Meer kunnen we nog niet verduidelijken', zegt Johan Quintenier van ACV. Het gros van de werknemers van Misa Eco deelt voor de twee keer in de klappen van het faillissement.

Orrion Chemicals kocht in 2009 Misa Eco voor 1 symbolische euro maar engageerde zich om zwaar te investeren in de sanering van de zwaar vervuilde site. Alle oude gebouwen en installaties zouden plat gaan. Ook de tanks en leidingen moesten eerst gereinigd en nadien vervangen worden. Ook de ondergronds diende gesaneerd te worden en het terrein nieuw aangelegd. Hoever het momenteel staat met deze operatie is nog niet duidelijk.

In ieder geval houdt Ovam de vinger aan de pols bij de afwikkeling van dit nieuwe faillissement. Nesar is enkel actief op het niveau van de productie en het personeel. Orrion blijft eigenaar van de site.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio