Gilbert Pauwels (83) fietste vaak van Waarschoot naar Eeklo

Schoonvader burgemeester sterft na aanrijding bus

WAARSCHOOT/EEKLO - De 83-jarige Gilbert Pauwels is gisterennamiddag omgekomen toen hij met zijn fiets in Eeklo werd aangereden door een bus. De Waarschotenaar is de vader van lokaal CD&V-voorzitter Jo Pauwels en schoonvader van de Waarschootse burgemeester Ann Coopman.

Gilbert Pauwels uit de Patronagiestraat was een bekend figuur in de gemeente en werd geregeld gespot op de fiets.

Ook op 83-jarige leeftijd draaide hij zijn hand er niet voor om om eventjes tot in Eeklo te fietsen. Maar gisterennamiddag liep het mis. Het ongeval gebeurde rond 14.30 uur op de N9 ter hoogte van het warenhuis Aldi, vlakbij de grens met Waarschoot. Gilbert Pauwels reed in de richting van Eeklo langs de rechterkant van de weg. Een bus van De Lijn reed in dezelfde richting.

De chauffeur en de passagiers hadden al even voordien opgemerkt dat de man soms van links naar rechts zwiepte met zijn fiets. Toen de bus passeerde, week de 83-jarige Pauwels opnieuw naar links uit. Er was even een contact tussen de bus en de fiets, en de kranige fietser kwam onder de wielen van de bus terecht. Hij werd ogenblikkelijk overgebracht naar het AZ Alma in Eeklo gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Zes kinderen

De immer joviale Gilbert Pauwels was een bekend en graag gezien man in de gemeente. Zelf had hij zes kinderen, onder wie Jo Pauwels die in zijn jeugd een relatie aanging met Ann Coopman, de dochter van oud-schepen Edith De Baets, en er ook mee trouwde. Jo werd later voorzitter van de lokale Waarschootse CD&V-afdeling. Gilberts vrouw Elmire Loete is dan weer de tante van Koen Loete, burgemeester van Eeklo.

Gilbert was ook de grootvader 19 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.

‘Politiek had hij zelf wel interesse maar eerder achter de schermen', vertelt Ann Coopman.

'Altijd was hij bereid te helpen en heroïsche verhalen vertelde hij altijd over het plakken van affiches, maar nooit was hij echt politiek actief.'

Familie aangeslagen

De familie is ook bekend in de streek met wijde vertakkingen waartoe ook Julien Pauwels, de in 2007 overleden bellenman van Gent, behoorde.

De familie Pauwels reageerde gisteravond zwaar aangeslagen op het nieuws en verkoos het onbegrip van het plotse afscheid te laten bezinken.

‘Een klop bij heldere hemel!' Ann Coopman vat het samen: 'Je ziet hem vertrekken, maar je beseft op dat moment niet dat je hem nooit meer zal terugzien.' Gilbert Pauwels was een van de stichtende leden van de KWB van Waarschoot, legde graag een kaartje en groete iedereen vanop de fiets. Een dorpsfiguur die iedereen in Waarschoot zal missen.

Bus reed niet te snel

Volgens het Gentse parket reed de bus, bestuurd door een 53-jarige man uit Evergem, niet te snel. Op de bus zaten vijf passagiers, waarvan er een lichtgewond raakte toen de bus remde. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio