Pizzeria uit Oud-Heverlee claimt koninginnenpizza

Ruzie over pizza geïnspireerd op koningin Paola

Ruzie over pizza geïnspireerd op koningin Paola

De pizza Paola van Il Daino in Oud-Heverlee.avt Foto: avt

OUD-HEVERLEE - In restaurant Il Daino (Oud-Heverlee) verslikten ze zich bijna in hun ristretto toen ze hoorden dat in Italië een pizza is genoemd naar onze koningin. 'Wij hebben al veel eerder een pizza Paola bedacht!' Ze claimen nu het alleenrecht.

Giuseppe 'Pino' Schembri (48) en Carlo Balwinder (43), de uitbaters van restaurant Il Daino in Oud-Heverlee, geloofden hun oren en ogen niet toen ze vernamen dat in Napels een pizza werd gecreeërd die is vernoemd naar onze koningin Paola.

'Wij hebben in 1999 al een pizza gemaakt die is geïnspireerd op koningin Paola!', foeteren ze. 'We hebben toen zelfs eerst het koningshuis op de hoogte gebracht en daarna zijn we de pizza persoonlijk gaan overhandigen in Laken. We hebben Albert en Paola toen niet te zien gekregen, maar we kregen achteraf wel een brief waarin ze ons bedankten.'

Carlo Balwinder begrijpt dan ook niet dat het koningshuis niet onmiddellijk reageerde op het nieuws uit Napels. 'Ze wisten toch dat er al een pizza Paola bestond?', vraagt Balwinder zich af, terwijl hij de briefwisseling met het koningshuis uit 1999 toont.

Voor de uitbaters vormt die correspondentie het bewijs dat zij als eersten met een 'Pizza Paolo' op de proppen zijn gekomen. Ze claimen nu zelfs het alleenrecht.

'Ofwel moet de pizza in Napels verdwijnen ofwel moet er op een of andere manier een compensatie gebeuren. Niet alleen in Italië, maar ook hier. Meteen is dit dus ook een oproep naar alle andere pizzabakkers hier in België. Pizza Paola is van ons!', waarschuwt Pino Schembri.

De pizzabakkers uit Oud-Heverlee zullen nu een advocaat aanspreken om de zaak te onderzoeken. 'Want dit moet worden rechtgezet', zegt Balwinder.

'Waarom we deze pizza hebben bedacht? Ik zag het destijds als een manier om onze Italiaanse cultuur in België in stand te houden. Aangezien koningin Paolo Italiaanse is, heb ik me op haar geïnspireerd', besluit Balwinder.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio