'Colloque singulier' is nodig

Het stuk over de rol van de koning tijdens de formatie (krant van 11 februrari) sloeg in als een bom. Verschillende grondwetspecialisten en politici vrezen dat de koning zijn institutionele rol niet kan vervullen.

Alles draait om het begrip colloque singulier. Het komt erop neer dat 'de kroon niet mag worden ontbloot'. Wat een koning met een politicus bespreekt, blijft geheim. Volgens de grondwet is de koning niet verantwoordelijk, zijn minister wel. Daarom moeten de gesprekken tussen de twee geheim blijven. Anders komt de koning of de minister in de problemen.

De politieke rol van de koning is het grootst tijdens de formatie. Uitgerekend dan is de ministeriële verantwoordelijkheid minder dwingend. De vorst heeft het recht om geraadpleegd te worden, aan te moedigen en te waarschuwen. Dat vereist een colloque singulier. Wanneer zijn mening uitlekt, kan er met hem worden gesympathiseerd of kan er tegen hem worden geageerd. Op een ogenblik dat geen enkele minister hem kan afdekken, heeft dat vervelende gevolgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees