Vrederechter neemt afscheid

© © STEFAAN BEEL

Jan Nolf gaat met pensioen. Hij was vierentwintig jaar vrederechter van Roeselare. Bij zijn afscheid toonde hij zich zoals we hem kennen: eigenzinnig, zonder een blad voor de mond te nemen.

(MTY)

Nolf drukte zijn bezorgdheid uit over de aanstaande hervormingen van Justitie, waarbij het vredegerecht uit Roeselare dreigt te verdwijnen. Hij riep het stadsbestuur op om zich daartegen te verzetten.

'Een vredegerecht staat het dichtst bij de mensen. Het is dan ook een verkeerd signaal om iedereen door te sturen nar een familiale eenheidsrechtbank in Kortrijk, waar je een nummertje moet gaan trekken om aan bod te komen. Een trage justitie is een onrecht', pleitte Jan Nolf.

Meteen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om aan de Ronde Kom, vlakbij het vredegerecht dat Nolf bij zijn aanstelling eind 1987 mee inhuldigde, een monument te onthullen. Het gaat om het arduinen beeld dat de trapgevel van het vredegerecht sierde toen dat nog in de Hazeltstraat was gevestigd. Het stelt het groot zegel van de Belgische staat voor.

Intussen blijft het wachten op een nieuwe regering voor de benoeming van een opvolger voor Nolf. Het vredegerecht van Roeselare wacht ook nog altijd op een nieuwe griffier.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio