Extra tanks nodig om bier voldoende lang te laten rijpen

Brouwerij Liefmans verhoogt zijn opslag met 400.000 liter

© © Paul Darragas

Bij brouwerij Liefmans aan de Aalststraat werden vier opslagtanks met een capaciteit van elk 100.000 liter geplaatst. Dankzij die extra capaciteit krijgen de fruitbieren genoeg tijd om te rijpen.

Paul Darragas

De weergoden blijken brouwerij Liefmans in Oudenaarde dit jaar gunstig gezind. Grote meevaller is het uitzonderlijk warme voorjaar dat voor extra sappige krieken heeft gezorgd. De krieken voor de Liefmans Cuvée-Brut komen uit Limburgse boomgaarden en de hop wordt uit Poperinge aangevoerd.

'Al sinds 1679 brouwt Liefmans in de kelders in Oudenaarde en sindsdien verkiest de brouwerij om met Belgische producten te werken', zegt brouwmeester Marc Coessens. 'Dat is een bewuste keuze want de kwaliteit van de Belgische producten is fantastisch. Bovendien vermijden we zo dat verse vruchten eerst een heel eind moeten getransporteerd worden. Onze krieken liggen nu al na drie dagen gespoeld en gekoeld in de rijpingstanks. En chauvinisme speelt ook wel een rol. Liefmans is een op en top Belgisch bier en wil dat graag blijven.'

Drie jaar rijping

'Het duurt ongeveer drie jaar om kriekbier te rijpen tot een perfecte Liefmans Cuvée-Brut. Om alle fruitbieren voldoende lang te laten rijpen, waren extra tanks nodig. De Liefmans-bieren doorgaan een speciaal brouwproces dat heel wat tijd in beslag neemt. De gisting gebeurt in de plaatselijke koperen gistkuipen met de huisgist en de eigen microflora die zich gedurende eeuwen heeft ontwikkeld in de regio en hoofdzakelijk de smaak van de Oudenaardse bruine bieren bepaalt. De ambachtelijk werkwijze zorgt ervoor dat het bier elk jaar anders smaakt. Dat maakt het bier ook zo uniek en gegeerd. Elk jaar is de brouwmeester afhankelijk van de kwaliteit van de krieken en kan er net als bij wijn eens een uitzonderlijk goede oogst zijn.'

Liefmans is gebrouwen van lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week rijpt het bier verder voor vier tot acht maanden in de warme kelders. Het kriekbier rijpt op krieken voor minstens een jaar. Oudere bieren worden vermengd met jonger, frisser en zoeter bier om de smaak te vernieuwen. Het pronkstuk van het mengproces is de Liefmans Goudenband. Varianten zijn Liefmans Fruitesse dat met natuurlijke vruchtensappen van aardbei, framboos, kriek, bosbes en vlierbes versneden wordt en Liefmans Cuvée-Brut, een bier dat slechts een keer per jaar gebrouwen wordt en dat achttien maanden tot drie jaar moeten rijpen.

Je kan de brouwerij Liefmans van van maandag tot zaterdag bezoeken. Informatie vind je op de websitewww.liefmans.be.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio