Commentaar

Welvarend Vlaanderen?

Zit u goed aan het ontbijt? Hebt u deze ochtend een warme douche genomen? Welnu dan. In Vlaanderen woont één kind op de vier in een woning zonder bad, toilet, centrale verwarming of warm en stromend water. Onwaarschijnlijk, niet? Daarom nog eens opnieuw: geen bad, geen toilet, geen centrale verwarming of warm en stromend water.

In een al bij al zeer welvarende deelstaat als Vlaanderen zou je nochtans verwachten dat elk kind dat hier wordt geboren kans maakt op een mooie toekomst. Niet dus. En eigenlijk loopt het al in de kraamkliniek mis voor liefst 8,6procent van de kinderen in Vlaanderen, om de eenvoudige reden dat zij worden geboren in een kansarm gezin. Dat zijn 140.000 kinderen per jaar.

Politici werden de voorbije jaren al bij herhaling met de neus op de toenemende armoede gedrukt. Om het aan den lijve te ondervinden, gingen sommigen zelfs een dag (of iets meer) leven tussen de kansarmen. Maar blijkbaar slagen we er niet in om die armoede terug te dringen. Integendeel: de armoede neemt toe. Sta me deze stoute tussengedachte toe: als in dit land de voorbije maanden even intens aandacht zou zijn besteed aan de armoede als aan de hoge bonussen van de managers, dan zouden we misschien al een stukje verder staan in de aanpak.

De jaarlijkse Vlaamse armoedebarometer werd gisteren gepresenteerd op dezelfde dag waarop minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) het nieuws haalde met het verminderen van de uitkeringen aan langdurig werklozen. Kinderen die in armoede leven hebben net vaak langdurig werkloze ouders. Betekent het dat de minister niet mag ingrijpen? Neen. Haar in Antwerpen zeer succesvolle principe 'voor wat hoort wat' -lees: als de Staat iets betaalt mag er ook iets terugverwacht worden- snijdt ook hout. Maar dan moeten er wel genoeg jobs zijn voor die mensen met een vaak lage opleiding.

Bij de ontbijtkoffie toch nog even twee cijfers. Het leefloon van een alleenstaande bedraagt in België netto 785,61euro per maand. Een gezinshoofd dat van het bestaansminimum moet leven, moet alle monden voeden met een bedrag van 1.047,48euro per maand. U moet op de websites eens de huurprijs van een eenvoudig appartement opzoeken.

Welvaart, mijnheer de minister-president, meet je niet alleen met investeringen, zonnepanelen, bouwvergunningen, haventrafiek, algemeen opleidingsniveau, BMW's en Mercedessen op de oprit. Welvaart meet je ook met het terugdringen van armoede. Met het helpen van mensen die in de staart van het peloton rijden.

hoofdredacteur

Corrigeer