Samenaankoop groene stroom levert bijna 30 procent korting op

De provincie Antwerpen heeft voor het tweede jaar op rij een samenaankoop van groene stroom afgesloten met een online veiling door energieleveranciers. Met 40.246ingeschreven gezinnen gaat het om de grootste samenaankoop ooit in ons land.

(blg)

Het beste bod kwam maandag van Essent. Voor groene elektriciteit bood het bedrijf 16,1procent korting op de huidige marktprijs, voor de combinatie van elektriciteit en gas zelfs 29,5procent. De ingeschreven gezinnen zijn niet verplicht om op het aanbod in te gaan en te veranderen van leverancier.

Vorig jaar schreven ook al 28.000gezinnen zich in voor de samenaankoop. 43procent van hen ging uiteindelijk in op het aanbod van de winnende leverancier. Zo bespaarden ze gemiddeld 225euro. Het is nog niet duidelijk hoeveel dat dit jaar zal bedragen, aangezien elk van de gezinnen van Essent nog een persoonlijk aanbod moet krijgen op basis van een individuele berekening. Ze krijgen vervolgens een maand om te beslissen of ze daarop in willen gaan.

Provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A) is alvast in haar nopjes. ‘Het succes van deze groepsaankoop bewijst opnieuw dat klanten tot heel wat in staat zijn als ze zich verenigen', zegt Verhaert. Ook de provincies Oost- en West-Vlaanderen organiseren dit jaar in navolging van Antwerpen voor het eerst een soortgelijke samenaankoop.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio