Olense firma Dekabo trekt buis onder het kanaal

Boringen onder het Albertkanaal op schema

Boringen onder het Albertkanaal op schema

De gietijzeren buis met een diameter van ongeveer 25 centimeter komt 25 meter onder de grond.mph Foto: © Marc Peeters

GEEL - De voorbije weken zijn drie boringen uitgevoerd onder het Albertkanaal in Geel. De werken werden uitgevoerd door de Olense firma Dekabo in opdracht van watermaatschappij Pidpa.

Tot vanochtend is gewerkt aan de plaatsing van een gietijzeren buis met een diameter van 50 centimeter in opdracht van drinkwatermaarschappij Pidpa. De buis zit op een diepte van ongeveer 25 meter. Eerder werden nog iets dieper onderboringen in kunststofbuizen uitgevoerd in opdracht van Aquafin en nutsmaatschappijen waaronder Eandis. Er worden ook wachtleidingen voorzien voor eventuele toekomstige projecten.

De leiding voor het rioolwater van Aquafin hing vroeger aan de brug maar omdat de kanaalbrug straks wordt afgebroken en vervangen is beslist de leiding in te graven. Het drinkwater van Pidpa stroomde al door een buis onder het Albertkanaal maar het geheel wordt vervangen omdat het kanaal in Geel-Punt straks ook een stuk breder wordt gemaakt. De werken werden uitgevoerd door drie bedrijven die daarvoor een tijdelijke handelsvereniging hebben opgericht. De gestuurde boringen zijn een kolfje naar de hand van de Olense firma Dekabo. 'Deze klus is niet zo eenvoudig omdat de grond een beetje onstabiel is en de geboorde pijp opnieuw kan dichtvallen', zegt Dimitri Falk van Dekabo. 'Daarom hebben we meer dan 130 ton cement aangebracht. Na het boren wordt de buis, die aan de kant van Geel-Zammel aan elkaar wordt verankerd van op de kant Geel-Punt stukje bij beetje naar de oppervlakte getrokken. Eenmaal je aan dit onderdeel begint, moet je het ook afmaken. Als je de buis halfweg een nacht of een weekend laat zitten, kan die blokkeren. Als Olense firma is het wel plezierig om ook in eigen omgeving te kunnen werken.Hier in Geel hebben we wel op een zeer goede manier kunnen samenwerken met de collega's en met de omwonenden.' Begin augustus werd gestart met de voorbereidingen van de boorwerkzaamheden. Tegen eind oktober moeten de onderboringen klaar zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio