Guy Roux stopt ermee. Opnieuw

Jean-Pierre Papin aangesteld als vervanger bij RC Lens

Jean-Pierre Papin aangesteld als vervanger bij RC Lens

Guy Roux nam zaterdag afscheid van de trainersbank. photo news
Foto: © Jean-Marie Hervio / Flash Press

Lens-coach Guy Roux heeft zaterdag voor de tweede keer definitief een punt gezet achter zijn opmerkelijke trainerscarrière. Jean-Pierre Papin, nog een levende legende in Frankrijk, komt hem vervangen.Deze keer zit mijn carrière er echt op', herhaalde Guy Roux zaterdagavond de woorden die hij ook in 2005, bij zijn afscheid van Auxerre, had uitgesproken.

Roux was er 45 jaar trainer, ongezien in een snel veranderende arbeidsmarkt als het voetbal. Toen was het een afscheid in majeur: Roux had bij Auxerre net de Franse beker gewonnen als hij zijn pensioen aankondigde, zaterdag liep het anders.

'Ik had het voorstel van Lens nooit mogen aannemen', zegt de 68-jarige Fransman, die na een time-out van twee jaar deze zomer voor twee seizoenen tekende bij de club van Luigi Pieroni en Aruna Dindane. 'Ik had te snel beslist. Ik ben in een val getrapt.'

Twee nederlagen, twee draws: de balans van Roux bij RC Lens oogt niet bijster positief. Toch waren het niet de tegenvallende resultaten die hem deden stoppen.

'Als een speler zich niet fit genoeg voelt om te spelen, moet hij dat melden aan zijn trainer. Als een coach in die situatie komt, moet hij zich melden bij zijn voorzitter', lichtte Roux zijn opvallende beslissing toe.

'Ik denk dat het door de beta-blockers komt', klinkt het. Roux moet die medicatie nemen sinds zijn hartproblemen in 2001 aan het licht kwamen. 'Ik voelde bij mezelf dat ik niet meer altijd de energie had om mijn spelers te motiveren. Het was erg moeilijk om dat bij mezelf vast te stellen. Vernederend zelfs, want die energie was net mijn sterkte tijdens mijn hele carrière.'

En dus vroeg Roux zelf om een vervanging. 'Neem een jongere trainer', raadde ik de voorzitter aan. En hij begreep mij.'

Het bestuur nam de raad van Roux ter harte en stelde Jean-Pierre Papin (43) aan als zijn vervanger. De ex-speler van Club Brugge, Marseille en Milan en vorig seizoen succesvol als trainer van Strasbourg, liet weten erg vereerd te zijn.

Dat er links en rechts wat kritiek kwam na een zwakke 2 op 9, was dus niet de reden van zijn ontslag. 'Dat waren niet meer dan muggensteken, in vergelijking met wat ik in de rest van mijn carrière heb moeten doorstaan.'

Roux was met zijn 68 de dinosaurus onder de Franse trainers en moest deze zomer al een uitzonderingsmaatregel bekomen bij de Franse voetbalbond, omdat trainers aan 65 jaar met pensioen horen te gaan. Zelfs president Nicolas Sarkozy vond dat niet kunnen, de Franse voetbalbond keerde uiteindelijk op die beslissing terug. Helaas voor Roux, zou je bijna denken.

Pieroni

De aimabele Fransman wil opnieuw aan de slag gaan als analist bij de Franse zender Canal+, hij oefende de job al uit voor zijn comeback bij Lens. Roux stond 894 competitiewedstrijden aan de zijlijn als trainer in de Ligue 1. Auxerre blijft de enige club waarmee hij een overwinning kon boeken.

Luigi Pieroni, die vorige week voor RC Lens koos om met zijn ex-trainer van bij Auxerre samen te werken, blijft verweesd achter.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.