Belgische ploeg naar Spelen na 4-3-stunt tegen Duitsland

In één seconde naar Peking

In één seconde naar Peking

Doelman Degreve (links) schreeuwt samen met zijn ploegmaats zijn vreugde uit: de stunt tegen Duitsland is een feit.ap
Foto: © TOM HEVEZI

Met nog één seconde op de klok schoot Jérôme Truyens de Belgische hockeyploeg tegen wereldkampioen Duitsland naar de Spelen van Peking in 2008. De 4-3-zege in de match om het EK-brons doet het beste verhopen voor deze jonge groep.

'De Duitse hockeyheren spelen slechts voor het EK-brons' kopte Hamburger Abendblatt na de door Duitsland verloren halve finale tegen Spanje. Het zegt veel over hoe sensationeel de winst van de jonge Belgische hockeyamateurs is tegen de wereldkampioen in de kleine finale van het EK in Manchester. De Belgen gooiden de logica van het Europese hockey overhoop en mogen nu na de voetbalbeloften als tweede ploegsport naar de Spelen van Peking volgend jaar. Het was al van 1976 geleden dat België een teamsport afvaardigde. Dit is ongekende weelde.

De kracht van het jonge hockeyteam is, net als de beloftenploeg in het voetbal, dat het in zichzelf gelooft. Drie weken geleden had Duitsland de Belgen nog met 6-0 afgedroogd in Hamburg, maar in de groepsfase van dit EK werden de Duitsers op 2-2 gehouden. De Belgen kwamen gisteren onbevreesd op het veld.

'Dat is geen toeval', weet doelman Cédric Degreve. 'We zijn een groep vrienden en stuwen elkaar naar een hoger niveau. Als iemand wat minder is, vangt iemand anders dat op. Daarom zitten we boordevol vertrouwen.'

De Mannschaft vond geen antwoord op de geoliede Belgische machine, maar net voor de rust kregen de Belgen het deksel op de neus toen Witte een vrije slag van Hauke binnentikte.

Thriller

Duitsland kwam in de tweede periode zelfs 0-2 voor langs Witthaus, maar in twee dolle minuten maakten De Saedeleer en Charles Vandeweghe er 2-2 van. De bijzonder luidruchtige Belgische fans gingen achter hun ploeg staan en op penaltycorner bracht Jérôme Dekeyser België 3-2 voor. Peking wenkte, maar ook in het hockey ben je met de Duitsers pas klaar als ze onder de douche staan. Niklas Mainert bracht Duitsland op 3-3 via een strafbal, het equivalent van een strafschop in het voetbal. Die kwam er doordat Goldberg de bal met zijn voet van de doellijn had gekeerd. Wie de wedstrijd tot dan toe al een thriller noemde, wreef zijn ogen uit bij wat volgde.

Jérôme Truyens miste in het slot een unieke kans, maar in het Hitchcock- scenario stond nog een ultieme plotwending. Vier seconden voor het einde kreeg België een vrije slag en onder impuls van de uitzinnige fans stormde Jérôme Truyens richting doel. Toen hij de 4-3 in doel devieerde, tikte de ultieme seconde op de stadionklok weg.

Ongeloof

'Ik besef nauwelijks wat we hebben gerealiseerd', vatte onze nationale doelman Degreve het ongeloof in het Belgische kamp samen na de olympische kwalificatie. 'Het zal even moeten bezinken.'

31 jaar is het geleden dat de Belgische hockeyploeg nog naar de Spelen mocht. Uitgerekend dit jaar werd door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) omgedoopt tot het jaar van de ploegsporten.

Daarvan mogen er al twee naar Peking. De vrouwen- en mannenploeg in het volleybal en de basketbalvrouwen kunnen nog volgen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.