Twaalf jaar na de feiten is de definitieve uitspraak eindelijk geveld

Vuistslag De Bilde: Porte krijgt 10.000 euro

Vuistslag De Bilde: Porte krijgt 10.000 euro

21 december 1996: De Bilde slaat Porte in de wedstrijd Anderlecht - Aalst. isosport
Foto: © LALMAND

Bijna twaalf jaar geleden velde Gilles De Bilde tijdens de wedstrijd Anderlecht-Aalst zijn tegenstander Krist Porte met een vuistslag. Porte was na een neus- en oogkasbreuk acht maanden buiten strijd. Het Hof van Beroep besliste dat Krist Porte 10.000 euro aan het incident overhoudt. Hij is furieus.De vijfde kamer van het Hof van Beroep in Brussel heeft het beroep van Krist Porte verworpen. De rechtbank van eerste aanleg was in eerste instantie tot dezelfde uitspraak gekomen. Dat betekent dat Porte de kosten van het hoger beroep, begroot op een rechtsplegingsvergoeding van 5.000 euro, zelf zal moeten betalen.

De verzekeringsmaatschappij van Gilles De Bilde werd veroordeeld tot het betalen van 9.889,29 euro schadevergoeding, vermeerderd met de interesten sinds 1997. Dat komt neer op zo'n 15.000 euro in totaal maar omdat Krist Porte op zijn beurt werd veroordeeld tot het betalen van de kosten van de procedure in beroep houdt de gewezen middenvelder zo'n 10.000 euro over. Dat is 20 keer minder dan waar de gewezen speler van onder meer AA Gent, Antwerp, Aalst en Westerlo op rekende.

200.000 euro geëist

De Gentenaar had immers 200.000 euro schadevergoeding geëist. Hij voerde aan dat hij tijdens zijn inactiviteit wedstrijdpremies had gemist (1.250 euro voor een zege en 500 euro voor een gelijkspel). Hij wilde ook zijn jaarsalaris van 20.000 euro, zijn wagen van de club en de ziekenhuiskosten recupereren. Porte klaagde op basis van doktersrapporten ook over morele en psychologische schade en een chronische invaliditeit.

'Die 10.000 euro zijn een schandaal, voor alle voetballers in dit land', aldus Porte tegen de collega's van La Dernière Heure. 'Nu kan men er op los trappen en vuistslagen uitdelen. Je moet toch bijna niks meer betalen en je bent tenminste je frustratie kwijt. Dit is typisch Belgisch zeker?'

De advocaat van Krist Porte, meester Arnold De Roeck, liet al weten dat hij overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

'Ik weet niet of het dat waard is', bedenkt Porte. 'Ik ben ondertussen gedegouteerd na twaalf jaar wachten. De mensen spreken me er nog dagelijks over aan. Mijn familie heeft er genoeg onder geleden. De Bilde heeft zich geëxcuseerd, dat klopt. Een week na het incident is hij me komen bezoeken. Hij heeft me brieven geschreven. Maar het was te laat. Ik heb hem op een bepaald moment zelfs nog verdedigd door te zeggen dat dit dingen zijn die op een veld kunnen gebeuren. Als ik wist dat het op deze manier zou uitdraaien, dan had ik helemaal anders gereageerd.'

Niet jaloers

De Bilde heeft zijn straf gekregen en is intussen een tv-vedette geworden.

'Ik ben niet jaloers op De Bilde. Ik ben gelukkig met wat ik nu doe. Ik kan hem gerust op televisie zien. Maar ze kunnen misschien ook de beelden van toen tonen met de melding: dit kost je niks. Ach, wat gebeurd is, is gebeurd. Het enige wat ik hoop is dat hij zich vragen zal stellen over het feit dat ik niet meer dan 10.000 euro vergoed krijg.'Aflevering 5: Geen Berge, wel dalen bij Genk Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.