Veldlopen crosscup

D'hoedt en Vanden Bempt slaan twee vliegen in één klap

D'hoedt en Vanden Bempt slaan twee vliegen in één klap

Sigrid vanden Bempt loopt hier aan de zijde van Veerle Dejaeghere in de vrouwencross in Roeselare. Belga Foto: © KURT DESPLENTER

ROESELARE - Jeroen D'Hoedt en Sigrid Vanden Bempt hebben in Roeselare de leiding overgenomen van Atelaw Bekele en Xenia Luxem in de CrossCup. Ze worden ook uitgestuurd naar het EK op 12 december in het Portugese Albufeira.

De Noor Dabaya Badhaso was de sterke man op Schiervelde, terwijl Atelaw Bekele er alles aan deed om Jeroen D'hoedt op de knieën te krijgen, maar het parcours was voor één keer kurkdroog en de Roba-atleet verspeelde te veel kruid. Dame Tasama moeide zich niet met de onderlinge strijd.

Jeroen D'hoedt kwam even overnemen van Bekele. 'Het tempo stokte, daarom verscheen ik op kop, maar ik verkoos om toch weer uit de wind te blijven. Als ik kon bij blijven, wist ik me sneller dan Atelaw.'

Wat ook gebeurde. De Hallenaar mat zich zelfs met Tasama voor de tweede plaats.

'Ik had meer in mezelf moeten geloven. Ik had mijn kans tegen Dame', vond de nieuwe leider in de CrossCup, die samen met Abid Bashir uitgestuurd wordt naar het EK voor beloften.

Bij de vrouwen liet Sigrid Vanden Bempt een zeer sterke indruk. Aanvankelijk liet ze het initiatief over aan Xenia Luxem, maar toen het tempo in de derde ronde daalde, nam ze fors over. Op dat ogenblik moest Sandra Schenkel uit de kopgroep lossen. Vanden Bempt kreeg Luxem, Dejaeghere en de Oeïkrainse Yulia Ruban op de knieën. Ze neemt de leiderstrui over van Luxem en is voor de zesde keer geplaatst voor een EK veldlopen.

De dagzege ging naar Almensch Belete, die haar eindsprint uitstelde tot bijna onder het spandoek.

'Ik ben ervoor gegaan', glunderde de DCLA-atlete. 'De laatste 1500m waren zwaar, maar ze (de Belgische meisjes, red.) kwamen niet terug. De eerste twee ronden zette ik me uit de wind. Daarna nam ik over. Het parcours was immers goed beloopbaar.'

In de korte cross had Lukas Van Assche geen goede dag.

'De stagedagen op school speelden mij parten en de subtop was hier breder', klaagde hij.

De Vilvoordenaar werd slechts dertiende, maar in de stand prijkt hij nog altijd op de derde plaats.

Bij de junioren pakte Dries Basemans (DCLA) als derde net naast een rechtstreekse EK-selectie. Bij de meisjes deden Eline Deboth (DCLA) en Jenna Wyns (VAC) het als zesde en zevende niet onaardig.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio