Oud-burgemeester Mathieu Rutten overleden

Oud-burgemeester Mathieu Rutten overleden

Wijlen Mathieu Rutten.vrs Foto: © Raf Vanmechelen

TONGEREN - Gewezen CVP-burgemeester en senator Mathieu Rutten (86) is zaterdag overleden. Hij stond vooral te boek als een groot vakbondsman en als gevierd schrijver.

Rutten was erg bekend als senator en volksvertegenwoordiger en was, van 1977 tot 1982, burgemeester in Tongeren.

Voormalig staatssecretaris Firmin Aerts is een partijgenoot en vriend van Mathieu Rutten. 'We zagen elkaar nog regelmatig. Mathieu is vooral bekend als een echte syndicalist. Hij was altijd in de weer voor de gewone werkman. Ook de streek van en rond Voeren lag hem nauw aan het hart. Daar hield hij vroeger enorm veel zitdagen', zegt Aerts. 'Hij was altijd op wandel en dat maakte hem juist zo sympathiek. In die tijd was het sociale dienstbetoon nog erg belangrijk en Mathieu was ook erg bederven in de sociale woningbouw, waar hij heel veel voor gedaan heeft in de streek. Mathieu was ook de oprichter van de Volksmacht in Tongeren'

Geschiedkundig schrijver

Eens gepensioneerd legde Rutten zich vooral toe op zijn tweede grote liefde, die van geschiedkundig auteur. De auteur gaf tal heel wat boeken uit, vooral over het geschiedkundig verleden van Tongeren. Met titels als Markante feiten in Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog en Karel van de Woestijne schreef Rutten tal van goed onderbouwde literaire werken.

Oud-burgemeester van Sint-Truiden Jef Cleeren (CD&V) koestert warme herinneringen aan de Tongenaar. 'Je mag hem gerust een van de parlementaire boegbeelden van Haspengouw noemen', weet Cleeren. 'Zijn visie ging verder dan Tongeren alleen en Mathieu was een politicus met een echte visie en veel dossierkennis.' De begrafenis vindt vrijdag in de Tongerse basiliek plaats. Het stadsbestuur van Tongeren opent woensdag en donderdag een rouwregister in het Pretorium. Dat is telkens van 9 tot 17 uur te bezoeken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio